Web Analytics
Žofre i Brnabić potvrdili zajedničku posvećenost miru - BetaRS

Žofre i Brnabić potvrdili zajedničku posvećenost miru

Politika | 20.06.2023 | access_time 22:00
Žofre i Brnabić potvrdili zajedničku posvećenost miru
FOTO: MILAN OBRADOVIC
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žofre i premijerka Srbije Ana Brnabić danas su, na otvaranju manifestacije "EU nedelja mogućnosti" u Beogradu, potvrdili su zajedničku posvećenost miru.

"Mi znamo da svuda i uvek reforme nailaze na otpor, ali ovo nije vreme kada treba izvršiti pritisak", rekao je Žofre na svečanom prijemu koji je organizovala Delegacije Evropske unije.

On je dodao da su zbog trenutne geopolitičke situacije u fokusu usaglašavanje Srbije sa spoljnom politikom EU i njen napredak u dijalogu sa Prištinom.

Brnabić je izjavila da je Srbija ima iste stavove kao i EU o svim političkim pitanjima a pogotovu o pitanju sukoba u Ukrajini koje je nazvala trenutno najvažnijim.

"Reforme koje preduzimamo su korenite i izmeniće naše društvo bespovratno nabolje. Srbija želi da bude deo jedinstvenog ekonomskog, političkog i bezbednosnog projekta, kome po svojoj geografiji ali i po kulturi, istoriji, tradiciji ona odavno i pripada", rekla je ona.

Premijerka Srbije je zamolila partnere u EU da pokažu da stoje iza principa vladavine prava tako što će izvršiti pritisak da se posle više od 10 godina od potpisivanja primeni Briselski sporazum i osnuje Zajednica srpskih opština.



Budući da je 2023. godina evropska godina veština, Brnabić i Žofre su zamoljeni da na karticama zajedno sa gostima manifestacije upišu koju veštinu žele da steknu pa je tom prilikom premijerka poželela da nauči veštinu slušanja.

Zvanice su imale priliku da vide izložbu "Inovation expo" u holu MTS Dvorane tokom koje je 11 kompanija predstavilo svoja inovativna rešenja do kojih su došle uz pomoć sredstava Evropske unije, kroz programe Fonda za inovacionu delatnost.

Manifestacija "EU nedelja mogućnosti", u okviru koje će građani Srbije moći da saznaju kako da konkurišu za programe, projekte i fondove Evropske unije biće održana u Beogradu, Nišu i Novom Sadu od 21. do 26. juna.

Tokom pet dana biće organizovano više od 120 informativnih sesija i panela na kojima će građani moći da se informišu o dostupnim fondovima i da iskoriste prilike za realizaciju svojih ideja i projekata.

Na panelima "EU nedelje mogućnosti" koju partnerski organizuju Delegacija EU u Srbiji i Vlada Srbije, uz podršku više od 50 institucija i partnera, biće više od 150 govornika i preko 100 korisnika sredstava EU.

Ceo video materijal je na LINKU.

Teme