Web Analytics
Ubistvo četiri Izraelca podstaklo osvetničke napade na Zapadnoj obali - BetaRS

Ubistvo četiri Izraelca podstaklo osvetničke napade na Zapadnoj obali

Svet | Izvor: Beta | 21.06.2023 | access_time 08:50
Ubistvo četiri Izraelca podstaklo osvetničke napade na Zapadnoj obali
Jevrejski naseljenici pokušali su protekle noći da se napadima na Zapadnoj obali osvete za ubistvo četiri Izraelca kraj jevrejskog naselja Eli, nedaleko od Ramale, sedišta Palestinske uprave.

U palestinskim naseljima Havara, Beit Furik, Burin i okolnim selima na severu zapaljeno je na desetine vozila i bacane su kamenice, rekao je palestinski zvaničnik Gasan Daglas.

Jedan palestinski novinar pogođen je u lice, ali nije odmah bilo izveštaja o drugim ozbiljnijim povredama.

Izraelski mediji javljaju da su zapaljena i polja i oštećene kuće, te da je 34 Palestinaca povređeno, većinom od suzavca.

Najnovije nasilje pokazalo je koliko je osetljiva situacija na Zapadnoj obali, gde je u ponedeljak izraelska vojna racija u izbegličkom logoru Dženin izazvala jedan od najžešćih izraelsko-palestinskih sukoba posle više godina.

Ubijeno je šest Palestinaca, a ranjeno više od 90. Izraelska vojska je saopštila da je ranjeno osam vojnika.

Palestinski ekstremisti su podmetnuli snažnu bombu na putu kojim su prolazila izraelska vojna vozila, a izraelska vojska je otvorila vatru iz helikoptera da evakuiše vojnike.

Kasno sinoć u izbegličkom logoru Balata kraj grada Nablusa poginula su dva palestinska tinejdžera kada su slučajno eksplodirale eksplozivne naprave kućne izrade, saopštio je Islamski džihad u izrazima saučešća.

U pojačanom nasilju proteklih meseci ubijeno je najmanje 130 Palestinaca i 24 ljudi na izraelskoj strani, po podacima AP-a. Nasilje je izazvalo bojazan obe strane od većeg sukoba.

Izraelska vojska šalje pojačanje na Zapadnu obalu, a premijer Benjamin Netanjahu je najavio da će "izravnati račune s ubicama".

"Želim da kažem onima koji teže da nas povrede - sve opcije su otvorene. Nastavićemo da se borimo protiv terorizma svim našim silama", rekao je Netanjahu.

Izraelska vojska je saopštila da su juče popodne ubijeni građani Izraela, a lokalni mediji su naveli da su tri žrtve bili stanovnici jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, a četvrta je došla iz centralnog Izraela.

Izraelski vojni portparol kontra-admiral Daniel Hagari rekao je da su se dva naoružana Palestinca, obojica povezana sa Hamasom, dovezla na poprište napada iz palestinskog sela Urif na severu Zapadne obale.

On su otvorili vatru na benzinsku pumpu.

Jedan naoružani prolaznik ubio je jednog napadača, a drugi je pobegao u ukradenom vozilu, ali je uhvaćen i ubijen posle višečasovne potere.

Palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad su pohvalile napad kao odgovor na smrtonosnu izraelsku raciju u ponedeljak.

"Revolucionari na Zapadnoj obali udaraju svuda, a posebno tamo gde ( Izrael) ne očekuje", rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem i oružani napad opisao kao "reakciju na zločine okupatora u logoru Dženin".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant sastao se se šefom vojske i drugim visokim bezbednosnim zvaničnicima da diskutuju o odgovoru na oružane napade.

Netanjahuovi ultradesni koalicioni partneri vrše pritisak na vladu da odgovori oštro na talas palestinskog nasilja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika