Web Analytics
Vučić se sastao sa dirigentom Zubinom Mehtom - BetaRS

Vučić se sastao sa dirigentom Zubinom Mehtom

Kultura | 21.06.2023 | access_time 10:25
Vučić se sastao sa dirigentom Zubinom Mehtom
FOTO: BETA/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poznatim dirigentom Zubinom Mehtom i zahvalio mu što je koncertom u Beogradu otpočeo turneju u okviru inicijative "Otvoreni Balkan".

Kako je Vučić napisao na svom Instagram profilu budućnostsrbijeav, maestro Mehta je iskren prijatelj Srbije i "nije nikad zaboravio Beograd "u koji se uvek vraća sa najlepšim poklonima, koncertima za pamćenje i vrhunskim umetničkim nastupom koji svaki put fascinira domaću publiku" zbog kojih, kako je dodao Beograd postaje centar umetničkog sveta.

"Zahvalio sam mu na tome što je sinoćnim koncertom sa @bgfilharmonija otvorio svoju turneju u okviru inicijative #OtvoreniBalkan, koja će na poseban način čvršće povezati umetnike i ljude regiona, stavljajući u prvi plan ono što i jeste najbitnije - bogatstvo različitosti koje svi treba posebno da negujemo", naveo je Vučić na Instagramu.

Gala koncertom na Kolarcu sinoć, povodom stogodišnjice Beogradske filharmonije, počela je regionalna turneja u okviru inicijative Otvoreni Balkan, pa će Mehta predvoditi taj orkestar na koncertima u Tirani 22. juna i Skoplju 24. juna.

Kako je saopšteno iz predsedništva, Vučić je sa Mehtom razgovarao i o izgradnji nove zgrade Beogradske filharmonije i stakao da posebno ceni ogroman doprinos Zubina Mehte Filharmoniji, čiji je razvoj pratio još od svog prvog nastupa u Beogradu pre šest i po decenija.

"Moje prijateljstvo sa vašim glavnim gradom i Filharmonijom, kojima se uvek vraćam, odavno prevazilazi okvire muzike", naglasio je Mehta i dodao da je koristio svaku priliku da podseti da je Filharmonija, kao jedan od najboljih evropskih orkestara, odavno zaslužila novu koncertnu dvoranu koja bi postala i jedan od simbola Beograda, navodi se u saopštenju.

Arhitektonsko idejno rešenje studija Amande Levit iz Londona predviđa da ova dvorana, u zdanju koje će se prostirati na 57.911 kvadrata, ujedno bude i najveća kulturna investicija u regionu u poslednjim decenijama, dodaje se u saopštenju predsedništva.

Zubin Mehta je za ovaj projekat rekao da je ambiciozan i estetski predivan i predložio da se glavna dvorana nazove upravo po Ivanu Tasovcu koji je ostavio upečatljiv i neizbrisiv trag u istoriji Filharmonije i čija je vizija bila da ovaj objekat bude i simbol izgradnje svetlije i održivije budućnosti grada.

Zahvalivši još jednom uvaženom gostu na "spektakularnom koncertu" Vučić je ponovio da će Beograd i Srbija uvek biti druga kuća velikog Zubina Mehte.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama