Web Analytics
Opština Čajetina: Dodela priznanja Vitez Srbije u četvrtak, 29. juna - BetaRS

Opština Čajetina: Dodela priznanja Vitez Srbije u četvrtak, 29. juna

Društvo | 21.06.2023 | access_time 16:15
Opština Čajetina: Dodela priznanja Vitez Srbije u četvrtak, 29. juna
Opština Čajetina najavila je danas da će svečanost povodom dodele priznanja "Vitez Srbije“ u okviru manifestacije Vidovdanske kulturne svečanosti, biti održana u četvrtak, 29. juna, u Kulturnom centru "Zlatibor".

Vidovdanske kulturne svečanosti održavaju se četrnaesti put, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina, uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Žiri "Vidovdanskih kulturnih svečanosti" jednoglasno je odlučio da dodeli osam plaketa iz različitih oblasti.
Plaketa "Vitez srpske književnosti" pripala je Gordani Maletić, koja je priredila deset antologija srpske proze za decu i jednu poezije.

"Vitez srpske glume" je, po odluci žirija, Nenad Jezdić, dramski umetnik, snažnog i jedinstvenog glumačkog izraza.

"Vitez srpske  muzike" je virtouz na harmonici Ljubiša Pavković koji je objavio antologijsku zbirku odabranih narodnih pesama pod nazivom "Narodne pesme Balkana".

U saopštenju piše i da je Valentina Delić "Vitez srpske kulture/očuvanje tradicije", inače autor serijala emisija "Nekada davno - Srpske narodne bajke".

"Vitez srpskog slikarstva" je Slavko Krunić, višestruko  nagrađivan umetnik, čije ilustracije su našle put do brojnih knjiga i časopisa.

"Vitez srpskog sporta" je paraatletičar Nebojša Đurić koji je oborio svetski rekord u bacanju diska na Svetskom kupu u paraatletici u Italiji i osvojio zlatnu medalju .

"Vitez srpske medicine" je niška Klinika za kardiohirurgiju čije osoblje je, nakon gotovo 100 dana rada i 12 uzastopnih radnih vikenda u kojima je osoblje radilo bez finansijske naknade, eliminisalo liste čekanja.

"Vitez srpske privrede" je  Ljubiša Krstajić, zbog investicija u razvoj hotelijerstva na Zlatiboru.

Nagrađeni su priznanja dobili kao najistaknutiji pripadnici svojih profesija, koji zahvaljujući dostignućima godinama unazad daju viteške doprinose oblastima kojima se bave, piše u saopštenju.

U programu će učestvovati dramska umetnica Vaja Dujović i vokalna etno grupa “Istočnik“ a po završetku svečane dodele priznanja biće izvedena "Knjiga o Milutinu“ Danka Popovića, monodrama u tumačenju Nebojše Jezdića.

Programom Vidovdanskih kulturnih svečanosti će početi  Zlatiborsko kulturno leto u okviru kojeg će se održati brojne predstave, koncerti i manifestacije.


 

Teme