Web Analytics
RSE: Lideri EU će na samitu zatražiti hitnu deeskalaciju na Kosovu - BetaRS

RSE: Lideri EU će na samitu zatražiti hitnu deeskalaciju na Kosovu

Politika | 21.06.2023 | access_time 21:05
RSE: Lideri EU će na samitu zatražiti hitnu deeskalaciju na Kosovu
Foto: Etienne Ansotte/EU
Lideri država članica Evropske unije pozvaće na predstojećem samitu na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na samitu 29. i 30. juna, lideri će raspravljati o tenzijama između Beograda i Prištine i trebalo bi da usvoje zaključke o tome.

Prema nacrtu zaključaka, u koji je RSE imao uvid, 27 šefova država i vlada EU osudiće nasilne incidente na severu Kosova i pozvati na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu predloga koji je Unija iznela.

"Kao naredni korak neophodni su: nastavak dijaloga uz posredovanje EU i brza primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije. Neuspeh u deeskalaciji tenzija imaće negativne posledice", navodi se u nacrtu zaključaka koje lideri treba da usvoje na kraju samita.

O tenzijama na Kosovu biće reči i na sastanku ministara spoljnih poslova članica EU, 26. juna u Luksemburgu.

EU je 3. juna zatražila od kosovskih vlasti da odmah obustave policijske operacije u blizini zgrada lokalnih samouprava na severu Kosova, da novoizabrani gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom privremeno obavljaju dužnosti na alternativnim lokacijama i da što pre budu raspisani vanredni lokalni izbori.

Situacija na severu Kosova je napeta otkako su Srbi bojkotovali vanredne lokalne izbore 23. aprila, a eskalirala je krajem maja kada su novi gradonačelnici Albanci ušli u zgrade lokalnih samouprava uz pomoć kosovskih specijalaca.

Teme