Web Analytics
Eskobar ne misli da će se Kurti i Vučić sastati ove nedelje - BetaRS

Eskobar ne misli da će se Kurti i Vučić sastati ove nedelje

Kosovo | 21.06.2023 | access_time 21:45
Eskobar ne misli da će se Kurti i Vučić sastati ove nedelje
FOTO: MILOS MISKOV
Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da se nada da će se premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić što pre sastati u Briselu da bi razgovarali o smirivanju tenzija na severu Kosova, iako ne misli da će susreta biti ove nedelje.

"I dalje je prerano odlučiti da li će se sastanak održati ove nedelje, ja ne očekujem da hoće, ali i dalje treba da se nadamo sastanku na visokom nivou što je pre moguće", rekao je u razgovoru za albanski servis Glasa Amerike.

Eskobar koji je proteklih dana više puta apelovao na dve strane da se vrate dijalogu i deeskalaciji, naglasio je kao dezinformacije ocene o zaokretu u američkoj politici i većem pritisku na Prištinu.

On je rekao da SAD žele da sarađuju sa Vladom Kosova, ali da ne mogu da podržavaju jednostrane poteze koji izazivaju tenzije i da je jedino što je traženo od premijera Kurtija da ne pokušava da na silu dovede gradonačelnike u zgrade opština na severu Kosova.

Što se tiče formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), poručio je da nema potrebe da se prvo vode razgovori o njenom budućem obliku i rekao da svaki od predloženih evropskih modela podrazumeva puno poštovanje suvereniteta Kosova, prenosi Glas Amerike.

Teme