Web Analytics
Premijer Modi na travnjaku UN na Dan joge prikazao domet kulture Indije - BetaRS

Premijer Modi na travnjaku UN na Dan joge prikazao domet kulture Indije

Svet | Izvor: Beta-AP | 21.06.2023 | access_time 23:05
Premijer Modi na travnjaku UN na Dan joge prikazao domet kulture Indije
Hvaleći jogu kao "način života", premijer Indije Narendra Modi izvodio je poze u rasponu od "kobre" do "mrftvaca" zajedno sa multinacionalnom masom učesnika u sredu u sedištu UN na početku javnog dela svoje posete SAD.

S joga prostirkma napravljenim u Indiji koje su prekrivale prostrani severni travnjak njujorških UN, Modi se zaustavio i poklonio statui ubijenog indijskog lidera nezavisnosti Mahatme Gandija pre no što je rekao da je joga praksa za sve uzraste dostupna svim verama i kulturama.

"To je veoma stara tradicija, ali kao i sve drevne indijske tradicije, ona je takođe živa i dinamična", rekao je Modi. "Joga je zaista univerzalna".

Mada je joga sredstvo za fizičku kondiciju, mentalnu smirenost i emocionalno zadovoljstvo, "ne radi se samo o vežbanju na strunjači. Joga je način života", rekao je lider najmnogoljudnije zemlje sveta.

Za Modija koji je u utorak stigao u Njujork na putovanje koje će ponuditi dovoljno vremena za razgovor o globalnim tenzijama, isticanje drevne težnje za unutrašnjim spokojem bio je mudar i simboličan izbor. Za nejga je joga i praksa i diplomatsko oruđe.

Zauzevši svoje mesto na strunjači u masi od hiljadu i više ljudi, 72-godišnji Modi je u narednih 35 minuta učestvovao u vežbama disanja, meditaciji, savijanju leđa i drugim pozama - od "palme" do "dijamanta", od "zeca" do "polukamile", "krokodila do "ispružene žabe".

Bio je to skup u čast Međunarodnog dana joge, za koji je Modi ubedio UN da 2014. ga odredi kao godišnju proslavu. Ovogodišnja verzija postavila je Ginisov svetski rekord, objavljen na licu mesta, po nacionalnosti ulesnika - 135 na času joge. Došao je i glumac Ričard Gir, pevačica-glumica Meri Milben, gradonačelnik Njujorka Erik Adams, predsednik Generalne skupštine UN Čaba Kerozi i zamenica generalnog sekretara Amina Mohamed. Generalni sekretar Antonio Gutereš, koji je na konferenciji u Parizu, uputio je video pozdrav.

Povici demonstranata preko puta mogli su se čuti tokom meditativnog izgovaranja "Ommmm!". Oko 200 Modijevih pristalica i 50 kritičara okupilo se, razdvojeno barijerama i pod budnim nadzorom njujorške policije.

Pro-Modijeva grupa ga je pozdravljala i držala natpise s porukama "Amerika pozdravlja Narendru Modija" i "United We Stand", s fotografijom američke zastave. Protivnici su vikali: "Modi, idi kući!" i mahali velikim žutim zastavama Kalistana, domovine koju separatisti Siki žele da stvore u Indiji.

Prvi su je praktikovali hinduistički mudraci, joga je postala jedan od najpopularnijih kulturnih izvoznih proizvoda Indije. Modi ga je energično promovisao kao dobar način za širenje uticaja svoje zemlje u inostranstvu.

Modi, hinduistički nacionalista, predstavlja sebe kao asketu koji se pridržava ograničenja svoje religije na vegetarijanstvo i jogu. Objavljivao je godinama video-snimke na društvenim mrežama kako zauzima joga poze i slike uživo dok  meditira u himalajskoj planinskoj pećini posle izbora 2019.

Modi je poslednji put posetio UN tokom Generalne skupštine 2021, gde je rekao da su "pokrenute sve vrste pitanja" o efikasnosti tog svetskog tela u pitanjima uključujući klimatske promene, pandemiju koronavirusa i terorizam.

Takođe je istakao mesto svoje zemlje na svetskoj sceni, napominjući da je "svaka šesta osoba na svetu Indijac". Od tada, Indija je pretekla Kinu i tvrdi da je ima najveće stanovništvo, 1,425 milijardi, i najveća je svetska demokratija.

Indija je dugo tražila stalno mesto u Savetu bezbednosti, najmoćnijoj grupi UN. Indija je nekoliko puta birana na mesto promenljive članice s dvogodišnji mandatom, poslednji put za 2021-22.

Modijevih je u sredu ukazao na ulogu Indije kao glavnog davaoca trupa za mirovne misije UN.

Premijer Indije je iz Njujorka avionom stigao u Vašington u sredu popodne i pridružio se prvoj dami Džil Bajden u poseti Nacionalnoj naučnoj fondaciji u Aleksandriji u Virdžiniji. Predsednik Džozef Bajden i prva dama bili su domaćini Modija na privatnoj večeri u Beloj kući.

Modi će u četvrtak održati formalne razgovore sa Bajdenom u Ovalnoj kancelariji, odgovoriti na pitanja novinarima, govoriti na zajedničkom sastanku oba doma Kongresa i biti počašćen državnom večerom u Beloj kući. Domaćini ručka u Stejt departmentu biće potpredsednica Kamala Haris, čija je majka rođena u Indiji, i državni sekretar Entoni Blinken.

SAD žele Indiju kao ključnog partnera u pitanjima koja uključuju proveru kineskih ambicija u indo-pacifičkom regionu. Indija želi da ojača vojne i trgovinske veze sa Sjedinjenim Državama.

Zagovornici ljudskih prava žele da Bajden vrši pritisak na Modija po pitanjima ljudskih prava, kako međunarodnih tako i unutar Indije. Modi se suočio sa kritikama zbog zakona koji ubrzava dobijanje državljanstva za neke migrante, ali isključuje muslimane; zbog jačanja nasilja hinduističkih nacionalista nad muslimanima i drugim verskim manjinama; zbog nedavne osude najvišeg indijskog opozicionog lidera, Rahula Gandija jer je ismevao Modija.

Dvostranačka grupa od više od 70 poslanika Kongresa SAD pisala je ove nedelje Bajdenu pozivajući ga da izrazi zabrinutost zbog erozije verskih, političkih sloboda i slobode štampe kada se sastane s Modijem. Dvoje poslanika Demokrata muslimanskog porekla reklo je da će bojkotovati Modijev govor u Kongresu.

"Sramotno je što je Modiju data platforma u glavnom gradu naše zemlje jer je neprihvatljiva njegova duga istorija kršenja ljudskih prava, antidemokratskih akcija, ciljanja na muslimane i verske manjine i cenzurisanja novinara", napisao je na Tviteru jedan od njih.

Modi se u utorak uveče sastao s nizom istaknutih američkih akademika, zdravstvenih stručnjaka, naučnika i poslovnih lidera, uključujući izvršnog direktora Tesle Ilona Maska.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika