Web Analytics
Kineski naučnici otkrivaju poreklo, evolucioni mehanizam zmija - BetaRS

Kineski naučnici otkrivaju poreklo, evolucioni mehanizam zmija

Zabava | 22.06.2023 | access_time 11:30
Kineski naučnici otkrivaju poreklo, evolucioni mehanizam zmija
FOTO: Xinhua/Pu Xiaoxu

Kineski naučnici nedavno su otkrili poreklo zmija i evolucioni mehanizam njihovih jedinstvenih morfoloških adaptacija, piše Sinhua.

Zmije su ključna tačka evolucije kičmenjaka u istoriji biološke evolucije, rekao je Li Điatang, istraživač sa Instituta za biologiju u Čengduu pri Kineskoj akademiji nauka, dodajući da je proučavanje genetskog mehanizma njihovih jedinstvenih morfoloških adaptacija od značaja za razumevanje istorije evolucije kičmenjaka.

Istraživači su za studiju odabrali najreprezentativnije zmije na svetu, različitih grana i sveobuhvatno koristili interdisciplinarne istraživačke metode kao što su multi-omika i uređivanje gena.

Na osnovu skupa podataka genoma zmije na hromozomskom nivou, istraživači su konstruisali najmoćniji filogenetski okvir zmija do sada i zaključili da su zmije nastale u ranom periodu Krede pre 118 miliona godina.

Identifikovali su gene, regulatorne elemente i strukturne varijacije koje su potencijalno doprinele evoluciji gubitka udova, izduženog tela, asimetričnih pluća, senzornih sistema i digestivnih adaptacija kod zmija.

Istraživači su takođe istraživali evolucioni genetski mehanizam slepih zmija i zmija osetljivih na infracrveno zračenje.

Nalazi studije objavljeni su u časopisu Ćelija (Cell).

Teme