Web Analytics
Žofre: Želimo da mladima u Srbiji damo šansu da se zaposle u mestu gde žive - BetaRS

Žofre: Želimo da mladima u Srbiji damo šansu da se zaposle u mestu gde žive

Društvo | 22.06.2023 | access_time 12:10
Žofre: Želimo da mladima u Srbiji damo šansu da se zaposle u mestu gde žive
FOTO: MILOS MISKOV

Program garancija za mlade, koji je potpisan danas u Beogradu, predstavlja šansu za mlade da se zaposle gde žive i ne moraju da se sele da bi pronašli posao, a doprinosi i srpskim kompanijama i ekonomiji, izjavio je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žofre.

Potpisan je program garancija za mlade, koji predstavlja obavezu država članica da obezbede za sve mlađe od 25 godina kvalitetnu ponudu za zaposlenje, nastavak školovanja ili pripravništvo od četiri meseca nakon studija.

Potpisana su i dva ugovora, jedan se odnosi na bespovratna sredstva za aktivne mere inovativnog zapošljavanja, a drugi na tehničku pomoć u implementaciji, praćenju i evaluaciji politike zapošljavanja.

Ugovore su potpisali pomoćnik ministra finansija Srbije Marko Jovanović i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Ovi projekti će pružiti mogućnost za oko osam hiljada ljudi, sedam miliona evra će biti izdvojeno od čega je 5,5 miliona bespovratna pomoć Evropske unije.


Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.

Žofre je istakao da program garancija za mlade već postoji u EU od 2013. i da je dao dobre rezultate.

Mladi tako, dodao je, dobijaju šansu da ne ostanu dugo nezaposleni i odalje se od tržišta rada.

Program je napravljen tako da služi mladima koji su se prijavili na biro, ali i onima koji nisu jer nemaju poverenja u institucije, naveo je Žofre.

"Oko 100.000 nezaposlenih mladih u Srbiji koji se nisu prijavili u Nacionalnu službu za zapošljavanje, izgubili su poverenje. To je problem i u Srbiji i u EU i zato što pokušavamo da nađemo zajedničko rešenje", rekao je Žofre.

Teme