Web Analytics
Počinju radovi na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka u Nišu - BetaRS

Počinju radovi na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka u Nišu

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 22.06.2023 | access_time 14:25
Počinju radovi na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka u Nišu
Grad Niš je započeo radove na unapređenju energetske efikasnosti zgrade Pozorišta lutaka uz podršku Evropske unije (EU) sa ciljem da poboljša radne uslove u tom jedinom profesionalnom pozorištu za decu i ujedno jedinom lutkarskom pozorištu u jugoistočnoj Srbiji, objavio je danas program EU PRO Plus.

Bespovratna sredstva EU, u iznosu većem od 170.000 evra, obezbeđena su u okviru EU PRO Plus programa koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije Srbije, dok grad Niš učestvuje u realizaciji projekta sa nešto više od 17.000.000 dinara, navedeno je u saopštenju.

Radovi će obuhvatiti kompletnu zamenu grejnih instalacija, uključujući scenu, svlačionice i salu za publiku, a biće nabavljena i oprema za prenos predstava uživo.

Takođe, tokom projekta biće organizovana i radionica i predstava za decu o značaju zaštite životne sredine.

"Pozorište lutaka u Nišu ima tradiciju dužu od 60 godina, a što je još važnije, godišnje ga poseti oko 20.000 gledalaca, uglavnom dece predškolskog i školskog uzrasta. Zato je energetska sanacija ovog objekta, kao važne institucije kulture za decu i mlade, bila visoko na listi prioriteta Grada Niša, uz unapređenje uslova rada svih zaposlenih i glumačkog ansambla koji broji 34 člana", rekla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Rok za završetak radova, koje izvodi firma Termopro iz Aleksandrovca, izabrana u postupku javne nabavke koji je sproveo grad Niš, iznosi 150 dana.

Projekat u Nišu je jedan od 37 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa skoro šest miliona evra, kako bi se unapredio kvalitet života ljudi kroz obnovu i rekonstrukciju obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, sportskih i objekata kulture, kao i unapređenje komunalnih usluga i zgrada javne administracije.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori