Web Analytics
NVO: Od pola milijarde dinara od plaćanja oportuniteta ni dinar za pružanje besplatne pravne pomoći - BetaRS

NVO: Od pola milijarde dinara od plaćanja oportuniteta ni dinar za pružanje besplatne pravne pomoći

Društvo | 22.06.2023 | access_time 16:30
NVO: Od pola milijarde dinara od plaćanja oportuniteta ni dinar za pružanje besplatne pravne pomoći
Foto: Branislav Bozic
U godini u kojoj su se za prvih šest meseci dogodila dva masovna ubistva u kojima je ubijeno desetoro dece i osmoro mladih i odraslih osoba, i u kojoj je u porodično-partnerskom odnosu ubijeno najmanje 17 žena, dve devojčice i dva dečaka, nijedan projekat namenjen pružanju besplatne pravne pomoći, kao i podršci žrtvama krivičnih dela nije dobio podršku Vlade prilikom raspodele pola milijarde dinara prikupljenih po osnovu plaćanja oportuniteta, odnosno odlaganja krivičnog gonjenja, saopštile su danas Građanske inicijative.

U saopštenju iza koga stoji 19 nevladinih organizacija se podseća da institut oportuniteta podrazumeva mogućnost da osumnjičeni za krivična dela za koja je zaprećena novčana kazna ili kazna zatvora do pet godina, uplati određeni novčani iznos u humanitarne svrhe ili ispuni neku drugu obavezu koju je preuzeo u dogovoru sa tužilaštvom, a da javni tužilac zauzvrat odbaci krivičnu prijavu.

"U tim postupcima tužilaštva nemaju obavezu da traže mišljenje žrtve pre nego što se odluče o primeni ovog instituta. Tako prikupljeni novac komisija Ministarstva pravde na javnom konkursu raspodeljuje za projekte od javnog interesa. Međutim, kao i prethodnih, i ove godine niti jedan dinar od raspodeljenih 500 miliona dinara nije usmeren na poboljšanje položaja ili zaštitu žrtava krivičnih dela koje, suštinski i omogućavaju prikupljanje ovih sredstava", navodi se u saopštenju.

Građanske inicijative navode da je država najvećim delom taj novac usmerila na projekte opremanja ili renoviranja objekata u oblasti zdravstva, obrazovanja, socijalne zaštite i kulture, odnosno na aktivnosti koje bi trebalo da se finansiraju iz budžeta.

"Od 180 izabranih projekata, svega 5 odsto su projekti udruženja građana među kojima, ponavljamo, nijedan nije namenjen podršci žrtvama krivičnih dela. Ne protiveći se davanju novca pomenutim ustanovama, smatramo poražavajućim da šestu godinu zaredom od pola milijarde dinara niti jedan dinar nije namenjen pomoći žrtvama", navodi se u saopštenju.

Saopštenje su između ostalih potpisali Autonomni ženski centar, Građanske incijative, A 11 - Inicijativa za socijalna i ekonomska prava, SOS Ženski centar, NVO Praxis, Udruženje žena Peščanik, Viktimološko društvo Srbije-VDS, Centar za ljudska prava Niš i drugi.

Teme