Web Analytics
Bah kritikovao ukrajinsku vladu zbog zabrane sportistima da učestvuju u kvalifikacijama za OI - BetaRS

Bah kritikovao ukrajinsku vladu zbog zabrane sportistima da učestvuju u kvalifikacijama za OI

Olimpijada | Izvor: Beta-AP | 22.06.2023 | access_time 18:55
Bah kritikovao ukrajinsku vladu zbog zabrane sportistima da učestvuju u kvalifikacijama za OI
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah kritikovao je danas ukrajinske vlasti jer sprečavaju svoje sportiste da učestvuju u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu u kojima učestvuju i sportisti iz Rusije i Belorusije.

Ukrajinski sportisti su u poslednjih nekoliko nedelja propustili svetska ili evropska prvenstva u džudou, mačevanju i tekvondou, gde su, kao neutralni, učestvovali ruski i beloruski sportisti.

MOK je u martu predložio da se ruski i beloruski sportisti kao neutralni prime na takmičenja, pod uslovom da nisu imali veze sa vojskom od februara prošle godine, da učestvuju bez svojih zastava, himni i imena država, a da upravna tela sportskih federacija odluče da li da ih puste. 

"Teško je razumeti zbog čega ukrajinska vlada oduzima svojim sportistima šansu da se kvalifikuju za Pariz. Ukrajinske sportiste kaznila je sopstvena vlada", rekao je Bah u uvodnom govoru na onlajn sastanku MOK.

On je dodao da su MOK i olimpijska sportska tela želela da ih podrže i prireme ih za svako takmičenje u kome su hteli da učestvuju.

Bah nije precizirao da li bi to značilo finansijsku pomoć.

On je svoj dvadesetpetominutni govor članovima MOK-a počeo rekavši da "naš gnev zbog ovog brutalnog rada, naše saosećanje sa ljudskom patnjom i naša solidarnost sa ukrajinskom olimpijskom zajednicom ostaju jaki kao i uvek".

Bah je kritikovao Rusiju zbog "besramnog" vođenja razgovora o osnivanju "politizovanih sportskih takmičenja", kao potencijalna rivalska olimpijskim takmičenjima.

Ti razgovori uključivali su i Kinu, koju je Bah hteo da sačuva kao bliskog saveznika pre i posle Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, koje su završene četiri dana pre ne nego što je počeo napad Rusije na Ukrajinu.

Bah je pokušao da stavi MOK u sredinu između obe strane rata, nezadovoljan pozicijom uoči Igara u Parizu 2024. godine.

"Ruska strana želi da ignoriše rat. Ukrajinska strana želi da potpuno izolujemo svakoga sa ruskim i beloruskim pasošem. Imamo rusku stranu koja smatra da su strogi uslovi (provere neutralnih sportista) neprihvatljivi, ponižavajući i diskiminatorni. Imamo ukrajinsku stranu koja nas osuđuje da smo na strani Rusije", naveo je Bah.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je svaka neutralna zastava umrljana krvlju i pozvao je Baha u januaru da mu se pridruži u poseti razrušenom gradu Bahmutu.

Na početku rata MOK je od sportskih federacija tražio da se ruski sportisti i zvaničnici isključe iz međunarodnih takmičenja i da im se oduzme organizacija događaja.

Međutim, kako su se približavale Igre, MOK je pokušavao da nađe način da omogući učešće ruskih i beloruskih sportista, navodeći da bi isključivanje iz takmičenja na osnovu pasoša bila diskriminacija i kršenje ljudskih prava.

Teme