Web Analytics
Ambasador Južne Koreje čestitao Srbiji dobijanje domaćinstva izložbe EXPO 2027 - BetaRS

Ambasador Južne Koreje čestitao Srbiji dobijanje domaćinstva izložbe EXPO 2027

Društvo | 23.06.2023 | access_time 10:35
Ambasador Južne Koreje čestitao Srbiji dobijanje domaćinstva izložbe EXPO 2027
FOTO: Magazin CorD
Ambasador Južne Koreje Djeung Li čestitao je danas Srbiji na izboru za domaćina specijalizovane svetske izložbe EXPO 2027 i dodao da su dve takve izložbe koje je njegova zemlja organizovala bile veoma korisne i da su omogućile da se status Koreje u međunarodnoj zajednici podigne na viši nivo.

U tekstu čestitke, Li je naveo da je njegova zemlja dva puta bila domaćin takve izložbe - 1993. i 2012. godine i da su te izložbe ostale upamćene kao prilika da se ljudi iz celog sveta obaveste o izuzetnom ekonomskom razvoju Koreje i da se status zemlje u međunarodnoj zajednici podigne na viši nivo.

"Iako su geografski udaljene, mislim da Koreja i Srbija imaju mnogo toga zajedničkog. Na osnovu iskustva Koreje sa organizacijom svetske izložbe u prošlosti, uveren sam da će i Srbija uspeti da napravi korak napred u ekonomskom razvoju uspešnim održavanjem izložbe 2027. godine", naveo je on.

Ambasador je izrazio očekivanje da će Srbija, kao zemlja sa dugom istorijom i izuzetnom kulturnom tradicijom, pokazati svim državama širom sveta kako se zalaže za mir, stabilnost i prosperitet svih zemalja Balkana.

"Suvišno je reći da će to biti prilika da se pokaže lepota Srbije brojnim stranim turistima koji će posetiti izložbu", dodao je Li.

Li je naveo da njegova zemlja ulaže napore da bude domaćin još jedne svetske izložbe 2030. godine sa temom "Transformisanje našeg sveta, navigacija ka boljoj budućnosti".

Ukoliko u tome bude uspešna, dodao je ambasador, to će otvoriti mogućnost da dve zemlje daju veliki doprinos budućem razvoju čovečanstva i prodube i prošire bilateralne odnose.

"Održavanje izložbe Expo 2027 u Beogradu biće prvi događaj te vrste u Jugoistočnoj Evropi nakon nekoliko decenija. Štaviše, EXPO će se prvi put održati na teritoriji Zapadnog Balkana, što ga čini još značajnijim. Čestitam predsedniku (Aleksandru) Vučiću, premijerki (Ani) Brnabić, svim funkcionerima Vlade i svim građanima koji su vredno radili na tome da Srbija postane domaćin Expo 2027", naveo je Li u čestitki.

Teme