Web Analytics
Li Ćijang: Kina podržava trgovinu, liberalizaciju investicija i protivi se protekcionizmu - BetaRS

Li Ćijang: Kina podržava trgovinu, liberalizaciju investicija i protivi se protekcionizmu

Svet | Izvor: Beta | 23.06.2023 | access_time 21:00
Li Ćijang: Kina podržava trgovinu, liberalizaciju investicija i protivi se protekcionizmu
Kina se, zajedno sa međunarodnom zajednicom, zalaže za liberalizaciju i olakšavanje trgovine i investicija i protivi se protekcionizmu i razdvajanju, kao i narušavanju lanaca snabdevanja u bilo kom obliku, izjavio je kineski premijer Li Ćijang danas u  Parizu.

Li je to poručio na ceremoniji zatvaranja Samita za novi globalni finansijski pakt, čiji ključni ciljevi uključuju ublažavanje tereta duga za neke od najugroženijih zemalja sveta i pronalaženje načina da se oslobode milijarde dolara novih sredstava za finansiranje klimatskih promena, prenosi kineska medijska grupa (CMG).

Kineski premijer je takođe pozvao razvijene zemlje da ispune svoja obećanja da će pružiti pomoć i finansijsku podršku zemljama u razvoju.

Li je pozvao Međunarodni monetarni fond, Svetsku banku i druge međunarodne finansijske institucije da sprovedu konsenzus koji su postigli lideri G20, završe novu rundu reformi u pogledu kvota i prava glasa i povećaju glas rastućih tržišta i glas zemalja u razvoju.

Dvodnevni događaj u Parizu okupio je šefove država i multilateralnih institucija kako bi razgovarali o modelima reforme globalnog finansijskog sistema i učinili ga odgovornim na izazove klimatskih promena. Ovo je jedno od Lijevih prvih putovanja u inostranstvo otkako je preuzeo dužnost premijera.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika