Web Analytics
Putin u obraćanju naciji nazvao oružanu pobunu šefa plaćenika 'izdajom' i obećao da će braniti narod - BetaRS

Putin u obraćanju naciji nazvao oružanu pobunu šefa plaćenika 'izdajom' i obećao da će braniti narod

Svet | 24.06.2023 | access_time 11:10
Putin u obraćanju naciji nazvao oružanu pobunu šefa plaćenika 'izdajom' i obećao da će braniti narod
FOTO: Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je u obraćanju naciji posle poziva šefa paravojne grupe Vagner Jevgenija Prigožina na oružanu pobunu i ulaska plaćeničkih snaga u Rostov na Donu, rekao da je to "izdaja" i obećao da će "braniti narod" i Rusiju.

Putin je rekao da pobuna predstavlja "smrtonosnu pretnju za državnost" zemlje i obećao da će kao odgovor na to biti preduzete "stroge akcije".

"Svi oni koji su pripremali pobunu će neizbežno biti kažnjeni. Oružane snage i druge vladine agencije su dobile potrebna naređenja", rekao je Putin.

Putin je izjavio da je pobuna grupe Vagner "smrtonosna pretnja" za rusku državu i osudio je kao "udarac u leđa" koji je time zadat, prenosi Frans pres.

On je nazvao akcije Prigožina "izdajom", ali bez navođenja imena šefa privatne plaćeničke kompanije Vagner.

Pozvao je one "koji su uvučeni u ovaj zločin da ne naprave tragičnu grešku, jedinstvenu grešku, da naprave jedini ispravan izbor i prestanu da učestvuju u ovim kriminalnim delima".

Osudio je podizanje pobune u vreme kada Rusija "vodi najtežu bitku za svoju budućnost" u intervenciji u Ukrajini.

"Cela vojna, ekonomska i informaciona mašinerija Zapada je uperena protiv nas", rekao je Putin.

"Ova borba kada se odlučuje sudbina našeg naroda zahteva ujedinjenje svih snaga, jedinstvo, konsolidaciju i odgovornost", rekao je Putin i dodao da je oružana pobuna u ovakvo vreme "udarac Rusiji i udarac njenom narodu".

"Oni koji su planirali i organizovali oružanu pobunu, koji su digli oružje protiv svojih saboraca izdali su Rusiju i za to će odgovarati", rekao je Putin.

Ruski predsednik je ukazao da šef Vagnera blokira civilna i vojna upravljačka tela u ključnom južnom gradu, Rostovu na Donu.

Prigožin je jutros objavio da su on i njegove snage zauzele glavne vojne objekte u južnom ruskom gradu Rostovu na Donu.

Ruske bezbednosne snage su reagovale na Prigožinove objave o oružanoj pobuni pozivajući na njegovo hapšenje, a kako ozbiljno Kremlj shvata pretnju pokazuje i to da su mere bezbednosti podignute u Moskvi, Rostovu na Donu i drugim oblastima.

Prigožin odbacio optužbe Putina, nema izdaje, reč je o patriotizmu

Vođa ruske plaćeničke grupe Vagner Jevgenij Prigožin negirao je danas optužbe predsednika Vladimira Putina da izdaje svoju zemlju i nazvao svoje borce patriotama.

"Što se tiče izdaje naše domovine, predsednik duboko greši. Mi smo patriote", rekao je Prigožin u audio poruci preko Telegrama, odgovarajući na optužbe koje je protiv njega i njegove grupe danas uputio ruski predsednik u vanrednom obraćanju naciji.

Prigožin je rekao da se njegovi borci neće predati na zahtev Putina, bezbednosnih snaga ili bilo koga drugog", jer, kako je dodao, ne žele da zemlja nastavi da živi u "korupciji, prevari i birokratiji".

Prigožin je danas objavio da su njegove snage zauzele vojne objekte u Rostovu na Donu i pozvao na pobunu.

Putin je u televizijskom obraćanju naciji ranije danas rekao da će svi koji su spremni na pobunu trpeti neizbežnu kaznu. On je rekao da su oružane snage i vladine agencije dobile odgovarajuća naređenja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika