Web Analytics
Desetine jevrejskih naseljenika palilo palestinske kuće i vozila na Zapadnoj obali - BetaRS

Desetine jevrejskih naseljenika palilo palestinske kuće i vozila na Zapadnoj obali

Svet | Izvor: Beta | 24.06.2023 | access_time 18:25
Desetine jevrejskih naseljenika palilo palestinske kuće i vozila na Zapadnoj obali
Desetine jevrejskih naseljenika ušlo je danas u palestinsko selo Um Safa na okupiranoj Zapadnoj obali i zapalilo više kuća i vozila, nastavljajući tako nesmanjenom žestinom napade u znak odmazde za ubistvo četiri Izraelca početkom nedelje.

Jedan izraelski vojnik je povređen kamenicom, a jednog jevrejskog naseljenika su pritvorili granični policajci, preneli su izraelski mediji.

Palestinska ministarka zdravlja Mai Al Kaila je osudila napad i saopštila da su naseljenici takođe bacali kamenice na vozilo hitne pomoći u kojem je bio pacijent iz obližnjeg sela, lakše povredivši vozača.

Palestinski spasilački timovi su rekli da su evakuisali malu decu koja su se gušila u zapaljenoj kući.

Lokalna TV Palestina je javila da su naseljenici pucali na njenog novinara i polupali mu kameru, preneo je AP.

Ministarka je pozvala na međunarodnu intervenciju da se "zaštiti palestinski narod od terora naseljenika" koje, kako je navela, "podržava okupatorska vojska".

Portparol izraelske vojske je danas popodne potvrdio da su "građani Izraela palili palestinsku imovinu tokom nasilnih sukoba u selu Um Safi" i da "IDF (Izraelske odbrambene snage) osuđuju taj nacionalistički zločin".

Nekoliko sati posle napada vođa izraelske opozicije Jair Lapid je na Tviteru objavio da je nasilje naseljenika "prešlo sve granice" i da je "paljenje kuća i vozila nevinih ljudi nehumano i sigurno nije jevrejski".

Lapid smatra da bi premijer Izraela Benjamin Netanjahu morao da "osudi tu sramotu i bavi se njome ozbiljno jer je to i bezbednosna pretnja".

Ambasador Nemačke u Izraelu Štefen Zajbert (Steffen Seibert) je na Tviteru objavio da je "šokiran još jednim nasiljem naseljenika" i da najnoviji teroristički napadi ne mogu biti opravdanje za to.

On je napisao da po međunarodnom pravu Izrael ima odgovornost da štiti živote i bezbednost svih stanovnika okupiranih teritorija.

Današnjem nasilju prethodio je čitav niz upada i divljanje jevrejskih naseljenika u palestinskim naseljima posle smrtonosnog oružanog napada u utorak kraj jevrejskog naselja Eli na Zapadnoj obali, u kojem su ubijena četiri Izraelca i dva palestinska napadača.

Ova godina je jedna od najsmrtonosnijih za Palestince na Zapadnoj obali.

Od početka 2023. izraelskom vatrom je ubijeno najmanje 137 Palestinaca,a gotovo polovina ubijenih je bila povezana sa ekstremističkim organizacijama.

Na izraelskoj strani u palestinskim napadima ubijeno je 24 ljudi, većinom civila.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika