Web Analytics
Borel uoči sastanka šefova diplomatija EU: Pobuna Vagnera pokazala da rat razbija rusku moć - BetaRS

Borel uoči sastanka šefova diplomatija EU: Pobuna Vagnera pokazala da rat razbija rusku moć

Svet | 26.06.2023 | access_time 11:00
Borel uoči sastanka šefova diplomatija EU: Pobuna Vagnera pokazala da rat razbija rusku moć
FOTO: BETA/European Council/Frederic Sierakowski

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je danas u Luksemburgu, uoči sastanka ministara spoljnih poslova članica EU, da je pobuna ruske paravojne grupe Vagner protiv vrha Rusije pokazala da rat protiv Ukrajine slabi rusku moć.

Po dolasku na sastanak, na kojem će jedna od tema biti i najnovije tenzije u odnosima Beograda i Prištine, Borel je rekao da će Savet EU za spoljne poslove danas odobriti dodatnu vojnu pomoć Ukrajini jer je sada "važnije nego ikad" nastaviti sa podrškom Kijevu.

"Ono što se desilo tokom vikenda pokazuje da rat protiv Ukrajine razbija rusku moć i da utiče na njen politički sistem. Mi svakako pomno pratimo šta se dešava, ali sada je trenutak da nastavimo da podržavamo Ukrajinu više nego ikad i to ćemo učiniti", kazao je Borel novinarima.

Naveo je i da "svakako nije dobro videti da nuklearna sila poput Rusije može da uđe u fazu političke nestabilnosti" i dodao da to "mora biti uzeto u obzir".

Borel je rekao i da je najvažniji zaključak to da predsednika Rusije Vladimira Putina sada "ujeda čudovište koje je stvorio", odnosno plaćenićka paravojska Vagner Jevgenija Prigožina.

"Čudovište deluje protiv svog tvorca. Politički sistem pokazuje svoju krhkost, a vojna moć se lomi. Ovo je važna posledica rata u Ukrajini", naveo je Borel.

Upitan da li ima informacije o tome gde se nalazi Prigožin, Borel je rekao da nema i dodao da "informacije koje ima želi prvo da podeli sa ministrima" članica EU.

Borel je rekao da će na sednici Saveta biti reči i o pripremi samita EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država, navodeći da je to "važno za Uniju kao geopolitičkog igrača".

"I treće pitanje je situacija na severu Kosova, koja je veoma visoko na dnevnom redu poslednjih dana", kazao je Borel.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika