Web Analytics
Prigožin u objavi na internetu poručio da nije hteo da menja vlast - BetaRS

Prigožin u objavi na internetu poručio da nije hteo da menja vlast

Svet | Izvor: Beta | 26.06.2023 | access_time 17:55
Prigožin u objavi na internetu poručio da nije hteo da menja vlast
Osnivač ruske plaćeničke formacije Vagner Jevgenij Prigožin oglasio se danas prvom porukom na internetu otkako je prihvatio da zaustavi marš svojih najamnika na Moskvu i izjavio da su dva faktora uticala na njegovu odluku.

Kako prenosi Si-En-En (CNN), Prigožin je u audio poruci naveo da je želeo da izbegne prolivanje ruske krvi i da je marš bio demonstracija protesta, bez namere da se u zemlji menja vlast.

"Tokom noći prešli smo 780 kilometara, i do Moskve nam je bilo ostalo oko 200 kilometara", rekao je šef Vagnera, iako nema dokaza da su njegove snage prišle toliko blizu glavnom gradu Rusije.

Prema njegovim rečima, "nijedan vojnik na terenu nije ubijen".

"Žalimo zbog toga što smo bili prinuđeni da pucamo na avion, ali taj avion je bacao bombe i napao nas projektilima", rekao je Prigožin.

Kako je objasnio, svrha marša na Moskvu bilo je da se predupredi "uništenje" privatne vojne kompanije Vagner i da se "privedu pravdi oni koji su svojim neprofesionalnim akcijama počinili ogroman broj grešaka tokom specijalne vojne operacije".

Prigožin, protiv kojeg su vlasti u Moskvi pokrenule istragu zbog oružane pobune, 24. maja je zaustavio marš svojih formacija od Rostova na Donu ka Moskvi nakon što je dobio uveravanja da će istraga biti obustavljena, a da će njemu biti omogućeno da ode u Belorusiju.

Otada se o Prigožinu ništa ne zna, a vlasti Belorusije su saopštile da ne mogu da potvrde da je on došao u tu zemlju.

U međuvremenu, izvori iz ruskog državnog tužilaštva su rekli da istraga protiv Prigožina nije obustavljena.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika