Web Analytics
Evropske akcije vojnih industrija u padu nakon kraja pobune u Rusiji - BetaRS

Evropske akcije vojnih industrija u padu nakon kraja pobune u Rusiji

Svet | Izvor: Beta | 26.06.2023 | access_time 18:20
Evropske akcije vojnih industrija u padu nakon kraja pobune u Rusiji
Akcije evropskih odbrambenih kompanija danas su doživele veliki pad pošto investitori strahuju da bi politička nestabilnost u Rusiji posle pobune paravojnih snaga grupe Vagner mogla da skrati rat u Ukrajini, prenosi londonski Fajnenšel tajms.

Italijanska odbrambena grupa Leonardo, švedski Sab i nemački Rajnmetal su u početku pali više od pet odsto pre nego što su se blago oporavili da bi do ranog popodneva trgovali za 3,5 odsto, 4,2 i 3,1 odsto manje. Francuske grupe Daso Avijacija i Tales pale su za 2,3 odnosno 1,6 odsto.

Akcije BAE Sistems, najveće odbrambene kompanije u Evropi, pale su tri procenta u jutarnjoj trgovini pre nego što su se oporavile na 921 odsto, što je pad od 1,8 procenata.

Ovi potezi su se istakli u inače prigušenoj reakciji tržišta nakon što je paravojna grupa Vagner u subotu pokrenula kratkotrajnu pobunu protiv ministra odbrane Sergeja Šojgua i komandanta ruskih snaga Valerija Gerasimova, koje šef paravojske Prigožin krivi za loše stanje na frontu u Ukrajini.

Iako oružje i oprema koja se šalje ukrajinskim snagama dolazi iz nacionalnih zaliha, kompanije su imale koristi od novih narudžbi od početka rata.

U Nemačkoj, Rheinmetall je prijavio rekordnu zaradu u martu i povećao svoju prognozu za sledeću godinu. Kompanija je videla veliku potražnju za tenk Leopard 2 kao i municiju za njega.

Današnje kretanje cene akcija rezultat je "nade u mir u Ukrajini" nakon događaja u Rusiji tokom vikenda, rekla je osoba bliska Rajnmetalu.

"Ali stvari koje se dešavaju prošlog vikenda nam neće doneti rani kraj rata", dodala je ista osoba, ističući rizike koji bi nastali sa daljom političkom nestabilnošću u Rusiji.

Iz istraživačke grupe Kapital Alfa Partners Bajron Calan rekao je da bi Rusija, čak i ako primirje u Ukrajini bude postignuto 2024-25, i dalje mogla biti posmatrana kao vojna pretnja i da će Ukrajina morati da obnovi svoju vojsku uz pomoć Evrope i SAD", te da je "pomalo iznenađen" padom cena evropskih akcija.

Rukovodioci odbrambene industrije danas su rekli da čak i ako je došlo do mirnog rešenja u Ukrajini, sukob je trajno promenio stavove zapadnih vlada prema tom sektoru i važnosti nacionalnih odbrambenih industrijskih baza.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika