Web Analytics
Holivudski producent priznao da su pokloni Netanjahuu bili preterani - BetaRS

Holivudski producent priznao da su pokloni Netanjahuu bili preterani

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.06.2023 | access_time 20:35
Holivudski producent priznao da su pokloni Netanjahuu bili preterani
Holivudski mogul Arnon Milhan priznao je danas, drugog dana svedočenja na suđenju za korupciju premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, da je duga lista poklona, šampanjca, cigara i nakita, koje mu je sistematski davao, možda bila preterana.

Milhan, producent filmova "Zgodna žena", "Dvanaest godina ropstva" i "Boemska rapsodija", ključni je svedok u jednom od tri slučaja u kojima je Netanjahu optužen.

Tužioci pokušavaju da dokažu da je Netanjahu počinio prevaru i da je zloupotrebio položaj, a Milhan (78) svedoči putem video linka u Brajtonu, u Engleskoj.

Oni tvrde da je u zamenu za poklone Netanjahu radio u korist Milhana, a Netanjahuovi advokati kažu da su to bili prijateljski gestovi.

Prvog dana svedočenja Milhan je rekao da je prijateljstvo uključivalo neke poklone porodici Netanjahu koji su se pretvorili u redovne zahteve i postali rutina.

Rutina je postala tako česta da su se za poklone koristile kodne reči, "lišće" za cigare i "ruže" za šampanjac.

Milhan je svojim saradnicima rekao da daju Netanjahuovima "štagod žele" i da ga je premijer uverio da ništa nije nelegalno.

Na pitanje da li je ikada odbio zahtev za poklonima, Milhan je odgovorio da se ne seća.

On je takođe naglasio da smatra Netanjahuove prijateljima, ali da je rekao policiji da se osećao neugodno jer pokloni nisu uzvrćeni.

U optužnici protiv Netanjahua se navodi da je Milhan dao njemu i njegovoj supruzi Sari poklone u vrednosti od oko 200.000 dolara.

Netanjahu je, kako se dodaje, koristio svoj uticaj i diplomatske kontakte, između ostalog sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, da pomogne Milhanu da produži američku vizu.

Uz to se optužuje da je navodno nastojao da se donese zakon koji bi omogućio Milhanu oslobađanje od milionskog poreza.

Holivudski producent, koji nije optužen u tom slučaju, je potvrdio da se obratio Netanjahuu za vizu, ali da mu je Keri rekao da ne može da mu pomogne.

Netanjahu se pojavio tokom Milhanovog svedočenja u sudu u Jerusalimu i juče i danas.

Milhanova saradnica Hadas Klajn svedočila je prošle godine kada je rekla da Netanjahuova porodica "voli poklone".

U ostala dva slučaja premijer Izraela je optužen za mito, zloupotrebu položaja i prevaru jer je u zamenu za povoljno izveštavanje o sebi u medijima nastojao da medijskim mogulima obezbedi smanjenje uticaja konkurentskog lista i povoljne propise za obezbeđenje višemilionskog profita.

On poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva "lova na veštoce" koji su organizovali liberalni mediji i pristrasan pravosudni sistem.

Suđenje je počelo 2020. godine, a Netanjahu još nije svedočio.

Ideja o nagodbi sa tužilaštvom je pominjana, mada se sada čini da su tužioci odlučni da se sudi do kraja iako su sudije nedavno upozorile da će se ozbiljnija krivična dela primanja mita teže dokazati.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika