Web Analytics
FHP: Promena člana sudskog veća u predmetu Srebrenica, odugovlačenje srpskog pravosuđa - BetaRS

FHP: Promena člana sudskog veća u predmetu Srebrenica, odugovlačenje srpskog pravosuđa

Hronika | 27.06.2023 | access_time 15:20
FHP: Promena člana sudskog veća u predmetu Srebrenica, odugovlačenje srpskog pravosuđa
prt.scr youtube
 Nevladina organizacija Fond za humanitarno pravo (FHP) je danas ocenila da promena člana sudskog veća u predmetu Srebrenica koji se vodi zbog ubistva više od 1.300 bošnjačkih civila, izaziva sumnju u namere pravosudnih organa Srbije da završe to suđenje i izreknu presude.

FHP je u saopštenju naveo da se član sudskog veća menja sedam godina posle početka postupka koji se vodi protiv sedmorice bivših pripadnika Specijalne brigade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog ubistva najmanje 1.313 bošnjačkih civila.

FHP ukazuje da je Zakonikom o krivičnom postupku određeno da glavni pretres mora početi iznova ukoliko se izmeni sastav sudskog veća, a u tom slučaju su sporne i okolnosti koje su dovele do promene tog člana.

"Visoki savet sudstva nije ispunio svoju obavezu da donese obrazloženu odluku o tome da li se sudiji produžuje mandat, što je imalo za posledicu neminovnu promenu člana sudskog veća", naveli su iz FHP.

U cilju okončanja postupka za ratne zločine bez odugovlačenja i radi zaštite porodica žrtava i svedoka od dodatne traumatizacije, FHP traži da Visoki savet sudstva ispuni svoje obaveze i da postupa u interesu pravičnog okončanja postupka.

FHP piše u saopštenju da očekuje da će delimično ili u potpunosti biti ponovljeno izvođenje dokaza i saslušavanje svedoka u tim postupcima pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

"Neminovno odugovlačenje glavnog pretresa značajno će uticati na dalji tok sudskog procesa, na trajanje postupka, ali pre svega na porodice žrtava koje iščekuju pravdu", upozorava FHP u saopštenju.

Teme