Web Analytics
Oživljavanje šuma crvenog bora - ekonomski podsticaj za severoistok Kine - BetaRS

Oživljavanje šuma crvenog bora - ekonomski podsticaj za severoistok Kine

Životna sredina | 27.06.2023 | access_time 18:15
Oživljavanje šuma crvenog bora - ekonomski podsticaj za severoistok Kine

HARBIN- Ogromne šume crvenog bora koji raste u srcu planinskog venca Mali Kingan deo su kultnog pejzaža grada Jičun, u provinciji Heilongđiang na severoistoku Kine i već decenijama ga čine glavnim proizvođačem drveta u zemlji.

Da bi se suprotstavili krčenju šuma, meštani su uveli nove načine balansiranja između zaštite crvenog bora i ekonomskog rasta, oživljavajući šumu crvenog bora do njenog nekadašnjeg sjaja, piše Sinhua.

U stakleniku baze rasadnika sadnica crvenog bora u Jičunu, radnici su proveravali opremu za navodnjavanje.

Ispod krova, redovi sadnica crvenog bora ozelenjeni su novoizraslim borovim iglicama, uspevajući u mrežastoj vrećici sa laganim supstratom.

Mrežasta vreća za laganu podlogu je posuda od tkanine u obliku čaše u kojoj se nalazi mešavina biljnog pepela, perlita i đubriva, rekao je Vang Lisin, zamenik direktora Odeljenja za ekološko šumarstvo Biroa za šumarstvo Šanganling, pri kompaniji Heilongđiang Jičun.

U ovom stakleniku ima preko 60.000 sadnica koje se uzgajaju na laganom supstratu, a sve su presađene iz rasadnika oko 1. maja, rekao je Vang. Za otprilike mesec dana ove sadnice visoke 8 cm će narasti do oko 15 cm, dostižući standard za sadnju na planini.

Kada se radi na tradicionalan način, sadnicama crvenog bora je potrebno četiri godine u rasadniku pre sadnje, sa prosečnom stopom preživljavanja od oko 80 procenata. Sa laganom podlogom, period u rasadniku je smanjen na dve godine i dva meseca, a stopa preživljavanja je povećana na više od 95 odsto, rekao je Vang.

"Lagani supstrat je potpuno promenio naš tradicionalni obrazac sadnje", rekao je Vang. "Sada smo u mogućnosti da sadimo crvene borove u proleće, leto i jesen", dodao je.

Oko 60 odsto crvenog bora u celom svetu raste u Kini, a više od polovine ih je na planinskom vencu Mali Kingan.

Poznat kao "kralj u šumi", crveni bor igra važnu ulogu u ekosistemu planina Mali Kingan, preuzimajući vitalne odgovornosti, uključujući sekvestraciju ugljenika, regulaciju klime i očuvanje vode.

Crveni bor decenijama podržava rastuću drvoprerađivačku industriju u Jičunu. Međutim, sa postepenim iscrpljivanjem šumskih resursa, ljudi u Jičunu su zaustavili komercijalnu seču prirodnih šuma 2013. godine, u isto vreme istražujući nove metode za zaštitu vrednih vrsta drveća.

Nekoliko koraka od staklenika nalazi se fabrika mrežastih vreća za laku podlogu.

"Već smo proizveli 6,8 miliona mrežastih kesa sa lakom podlogom od kraja 2021. godine, a tehnika rasadnika lakih supstrata se popularizuje na mnogim drugim mestima", rekao je Vang.

Prema rečima Jang Jumeija iz kompanije Heilongđiang Jičun forest industry, ta kompanija je uspostavila 12 baza za rasadnike sa lakim supstratom, proizvodeći 252 miliona sadnica, od kojih je 46 miliona uzgojeno iz mrežastih vreća sa lakim supstratima.

Zaštita crvenih borova zahteva mnogo više od negovanja jakih sadnica. Da bi transformisao ekonomsku strukturu koja se oslanja na drvnu industriju, Jičun je aktivno promovisao raznovrsne industrije, krećući putem zajedničkog prosperiteta i za ljude i crvene borove.

Kako bi podržala zaštitu šuma i povećala prihode radnika, Kompanija je svojim radnicima dala u zakup delove šume crvenog bora.

Među onima koji su sklopili takve ugovore je i Jou Fengđun, zaposlen u šumarskom birou Shangganling. Od 2020. godine, Jou je ugovorio i upravljao sa preko 300 mu (20 hektara) šume crvenog bora, zarađujući više od 20.000 juana (oko 2.785 američkih dolara) svake godine prodajom skupljenih šišarki.

Takođe, mnogi su zaradili bogatstvo na borovnicama na vinovoj lozi zasađenim pod visokim crvenim borovima.

U radionici za punjenje Džijou, prehrambene kompanije u Jičunu, menadžer proizvodnje Ju Vei je proveravao stanje mašine za punjenje pića.

"Ranije sam radio kao drvoseča i vozač za Kompaniju. Kada je ovde izgrađena fabrika 2014. godine, odlučio sam da se uključim u posao sa borovnicama", rekao je Ju.

Prema njegovim rečima, fabrika od 2015. godine proširuje proizvodnju, a spektar proizvoda ide od sušenih borovnica do raznih vrsta vina i sokova od borovnice.

Vrednost proizvodnje Kompanije je prošle godine bila oko 23 miliona juana, a ove godine planira da udvostruči količinu sirovina od borovnice, rekao je Ju.

Osnažen procvatom poljoprivrede i šumarske industrije koje koristi smolu crvenog bora, jestive gljive i male bobice, Jičun je otvorio vrata za povratak na put ekonomskog zamaha, kao "kralj u šumi".

Prema rečima Liu Jua iz uprave za šumarstvo i pašnjake Jičuna, Jičun je postigao neto godišnji porast šumskog fonda od preko 10 miliona kubnih metara u poslednjih 10 godina.

"Uz ekološki prihvatljiv način gajenja šuma, šumski rezervat u Jičunu dostigao je 375 miliona kubnih metara, a pokrivenost šumama je premašila 83,8 odsto", rekao je Liu.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina