Web Analytics
Nikezić (SSP): Država se finansira isključivo iz prekomernog zaduživanja - BetaRS

Nikezić (SSP): Država se finansira isključivo iz prekomernog zaduživanja

Ekonomija | Izvor: Beta | 28.06.2023 | access_time 11:45
Nikezić (SSP): Država se finansira isključivo iz prekomernog zaduživanja
Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je danas da se država finansira isključivo iz prekomernog zaduživanja i da vlast u Srbiji mora da se suoči sa istinom da je njena ekonomska politika poslednjih 10 godina doživela kolaps.

On je za televizuju N1 rekao da je od 15. do 20. juna javni dug uvećan za 250 miliona miliona evra, što pokazuje da nisu tačne izjave državnih znaničnika da će na osnovu ušteda, a ne novih zaduživanja. biti isplaćena uvećana davanja građanima.

U Srbiji je, po rečimao Nikezića, inflacija kao i u Ukrajini koja je u ratu, i samo jedna država u Evropi ima veći rast cena.

"Stanje u Srbiji je jako zabrinjavajuće. Država ima rupu u budžetu, ona je ove godine planirana u iznosu od 2,2 milijarde evra", naveo je Nikezić.

Istakao je da postoji opasnost da zemlja dođe u situaciju da ne može da otplaćuje dugove.

On je rekao da su se neke afričke zemlje takođe zaduživala kod Kine, kao i Srbija, i da je Kina u Africi pokušavala i pokušava da naplati dugovanja, u Zambiji i u drugim zemljama kroz elektroprivredu, kroz vlasništvo kompanija i rudno bogatstvo.

"Niko nas nije slušao kada smo govorili da ćemo doći u situaciju kada nećemo moći da servisiramo tolike dugove. Onda će neko da nam pokuca na vrata i da kaže dajte nam elektroprivredu, dajte nam Telekom, dajte nam, rudno bogatstvo, zemljište" i tako dalje. Znači to je situacija u koju ćemo verovatno ući i moguće da smo već ušli", rekao je  Nikezić.

Teme