Web Analytics
Jerković: U Srbiji je na delu diskriminacija građana - BetaRS

Jerković: U Srbiji je na delu diskriminacija građana

Politika | 28.06.2023 | access_time 11:55
Jerković: U Srbiji je na delu diskriminacija građana
FOTO: YTPrintScreen

Samostalni poslanik Aleksandar Jerković izjavio je danas da je u Srbiji na delu "totalna" diskriminacija građana.

Jerković je agenciji Beta kazao da partijske sudije puštaju na slobodu Albance koji su uhapšeni s automatskim oružjem, a s druge strane drže u pritvoru novinara Milovana Brkića zbog verbalnog delikta.

"Srbija je dobila novu privrednu granu teroristički turizam. Albanci koji su na teritoriji pod kontrolom MUP-a nosili automatsko oružje su pušteni iz pritvora protivno svim zakonima, dok se istovremeno u zatvoru drže Srbi zbog verbalnog delikta koji ne postoji. U Srbiji je na delu totalna diskriminacija građana", ocenio je Jerković.

Dodao je da su građani Srbije, koji nisu članovi Srpske napredne stranke, građani drugog reda.

"Nedopustivo je da vlast hapsi i drži u pritvoru novinare zbog verbalnog delikta. I Brkić kao i Dejan Zlatanović su veoma narušenog zdravlja i oni sigurno ne predstavljaju nikakvu opasnost za ustavni poredak države", naglasio je poslanik.

Advokat Stevan Damnjanović rekao je danas da Brkić štrajkuje glađu već 28 dana i da je u veoma lošem zdravstvenom stanju.

Suđenje vlasniku magazina Tabloid Milovanu Brkiću je zakazano za 30. juni.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je Višem sudu u Beogradu optužni predlog protiv vlasnika magazina Tabloid Milovana Brkića (66), za krivično delo pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Tužilaštvo je u optužnom aktu predložilo sudu da okrivljenog oglasi krivim i osudi na kaznu zatvora od dve godine.

Tužilaštvo je navelo da postoji opravdana sumnja da je Brkić 8. maja 2023. oko 18 časova na Trgu Nikole Pašića u Beogradu tokom protesta "Srbija protiv nasilja" pozvao da se silom promeni ustavno uređenje Srbije, svrgnu najviši državni organi i njihovi predstavnici, odnosno skupština i predsednik države Aleksandar Vučić.

Teme