Web Analytics
Kinesko ostrvsko letovalište želi da postane međunarodni centar turizma i potrošnje - BetaRS

Kinesko ostrvsko letovalište želi da postane međunarodni centar turizma i potrošnje

Ekonomija | 28.06.2023 | access_time 15:45
Kinesko ostrvsko letovalište želi da postane međunarodni centar turizma i potrošnje
Foto:Xinhua/Pu Xiaoxu

HAIKOU - Najjužnija kineska provincija Hainan nastoji da se izgradi u međunarodni turistički i potrošački centar sa bescarinskom kupovinom i istaknutim industrijama piše Sinhua.

Ostrvska provincija je imala preko 26 miliona poseta u prvom kvartalu 2023. godine, ostvarivši prihod od više od 53 milijarde juana (7,35 milijardi američkih dolara), što je povećanje od 20,2 odsto, odnosno 25,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju zvanični podaci.

Tokom petodnevnog prvomajskog praznika ove godine, pokrajina je zabeležila 3,2 miliona turističkih poseta, što je 141,5 odsto više nego prethodne godine, dok su prihodi od turizma porasli za 178,8 odsto i dostigli 4,23 milijarde juana.

Liu Čeng, zamenik direktora pokrajinskog odeljenja za turizam, kulturu, radio, televiziju i sport rekao je da pokrajina razvija sve-za-jedan turizam koji se sastoji od obala i plaža, parkova prašuma i turističkih ruta oko ostrva.

Bescarinske prodavnice u pokrajini zaradile su 16,9 milijardi juana u prvom kvartalu ove godine, što je povećanje od 14,6 odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci carine Haikou.

Sa 12 bescarinskih tržnih centara, pokrajina ima za cilj da poveća bescarinsku ofšor prodaju na preko 80 milijardi juana do kraja 2023.

Razvijen od strane Kineske bescarinske grupacije, Međunarodni bescarinski kompleks Haikou najveći je samostalni bescarinski tržni centar na svetu sa građevinskom površinom od oko 280.000 kvadratnih metara i više od 800 poznatih međunarodnih i domaćih brendova.

Prema rečima Vang Renana, menadžera prodaje Kineske bescarinske grupacije Haikoua, tržni kompleks je uspešno proširio asortiman brendova i prodavnica i planira razne aktivnosti kupovine, posebno tokom praznika i festivala, kako bi privukao potrošače.

U međuvremenu, lokalna vlast ima fino podešene politike korak po korak, povećavajući godišnju bescarinsku kvotu po osobi, bescarinske kategorije i načine isporuke. Povoljna politika bescarinske kupovine, koja se sprovodi kao deo osnovnih politika za izgradnju luke za slobodnu trgovinu Hainan, povećala je spremnost potrošača da troše.

Li Gang, zamenik direktora Kineske turističke grupacije, najvećeg državnog turističkog preduzeća u zemlji, predložio je da Hainan dodatno poboljša kvalitet turizma i dizajnira više turističkih brendova i proizvoda zasnovanih na bescarinskim tržnim centrima kao što je Kineska bescarinska grupacija Haikou.

Kao kineska visoravan obrazovnog otvaranja i inovacija, Međunarodna edukativno-inovativna pilot zona Lingšui Li'an potpisala je sporazume sa 22 renomirana koledža i univerziteta iz zemlje i inostranstva od juna 2020. Ona promoviše i ohrabruje univerzitete visokog nivoa u inostranstvu da organizuju svoje samostalne škole u zoni.

Pilot zona je oličenje napora Hainana na implementaciji strategije "Studiranje u Hainanu". Pokrajina je u proteklih pet godina uložila oko 40 milijardi juana u preko 130 projekata saradnje i privukla oko 25.000 talenata u oblasti obrazovanja.

Lokalna vlada je prošlog decembra potpisala sporazum sa nemačkim Univerzitetom primenjenih nauka u Bilefeldu, koji će biti prvi prekookeanski univerzitet koji će voditi nezavisne škole u Kini.

Ostrvsko letovalište takođe stavlja značajan naglasak na industriju medicinske nege kao jedan od svojih istaknutih sektora.

Preko 300 vrsta uvezenih lekova i medicinske opreme odobreno je za upotrebu u pilot zoni Lečeng međunarodnog medicinskog turizma u Boaou, gradu blizu istočne obale ostrva. Pilot zona je prošle godine primila 189.000 medicinskih turista, što je povećanje od 48,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ogromni zahtevi kineskog tržišta u sektoru turizma, medicinske nege i obrazovanja pružaju solidnu osnovu za visokokvalitetni razvoj Hainana, rekao je Liu Feng, direktor Istraživačkog centra za slobodnu trgovinsku luku sa kineskim karakteristikama na Hainanskom normalnom univerzitetu.

On je dodao da sa otvaranjem na visokom nivou, Hainan postaje raskrsnica domaćih i međunarodnih ekonomskih tokova.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT