Web Analytics
Gašić: Žandarmerija je jedan od najvažnijih stubova u sistemu bezbednosti Srbije - BetaRS

Gašić: Žandarmerija je jedan od najvažnijih stubova u sistemu bezbednosti Srbije

Društvo | 28.06.2023 | access_time 17:50
Gašić: Žandarmerija je jedan od najvažnijih stubova u sistemu bezbednosti Srbije
BETAPHOTO/MUP SRBIJE

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da su pripadnici Žandarmerije jedan od najvažnijih stubova u sistemu bezbednosti Srbije.

On je, povodom Dana Žandarmerije i slave te jedinice Vidovdana, obišao odred u Kraljevu, te istakao da njene pripadnike odlikuje profesionalnost i da Srbija ceni njihovu posvećenost i zalaganje, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Istakao je da se Žandarmeriji ne daju laki zadaci, te da se upućuje "tamo gde je najteže i gde su potrebni najhrabriji i najobučeniji".

"Opremamo vas da ravnopravno, rame uz rame, možete da stanete uz evropske i svetske elitne policijske jedinice", naglasio je Gašić.

Naglasio je i da je ponosan što pripadnici Žandarmerije čuvaju uspomenu na stradale kolege i na način na koji brinu o njihovim porodicama i potomcima.

Po navodima hroničara, istorija srpske Žandarmerije, kao specijalne vojno policijske jedinice počela je 1860. da bi njen položaj bio definisan tadašnjim Zakonom o ustrojstvu Vojnog ministarstva iz 1864.

Novi zakoni o Žandarmeriji su potom doneti 1881. i 1921. a ticali su se uglavnom organizacije i nadleženosti po ugledu na slične jedinice u evropskim zemljama.

Po završetku Drugog svetskog rata prekinut je svaki kontinuitet sa predratnom Žandarmerijom da bi, 25. juna 2001. po odluci Vlade Srbije, u sastavnu MUP-a, bila oformljena Žandarmerija.

Teme