Web Analytics
Kina usvojila zakone o spoljnim odnosima i životnom okruženju bez barijera - BetaRS

Kina usvojila zakone o spoljnim odnosima i životnom okruženju bez barijera

Svet | 29.06.2023 | access_time 12:25
Kina usvojila zakone o spoljnim odnosima i životnom okruženju bez barijera
Kineski parlament je usvojio dva nova zakona, o spoljnim odnosima i o izgradnji životnog okruženja bez barijera, javila je Kineska medijska grupa (CMG).

Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa (NPC), najviše zakonodavno telo Kine, juče je usvojio Zakon o spoljnim odnosima posle drugog razmatranja.

Predlog zakona, koji će stupiti na snagu u subotu, kineski zakonodavci su prvi put razmatrali u oktobru, i tada je Komisija za zakonodavna pitanja Stalnog komiteta NPC poslala taj tekst centralnim i vladinim agencijama, nekim koledžima i pravnim akademijama, tražeći njihovo mišljenje.

Predlog zakona je tada postavljen i na internet radi prikupljanja sugestija građana, rekao je portparol Komisije Zang Tievei.

On je kazao da je nekoliko poslanika i političkih savetnika NPC pozvalo na formulisanje zakona poslednjih godina, jer ljudi veruju da zakon štiti nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese, unapređuje deviznu razmenu, promoviše otvorenost na visokom nivou i poboljšava primenu Ustava i vladavine prava u spoljnim poslovima.

Kina je pojačala napore za unapređenje pravnih alata za suočavanje sa izazovima i zaštitu od rizika u poslednjih nekoliko godina, navodi CMG. U junu 2021. usvojen je Zakon o sankcijama protiv stranih lica i on je odmah stupio na snagu.

Stalni komitet NPC je juče usvojio i prvi specijalizovani zakon u Kini o izgradnji životnog okruženja bez barijera, koji će stupiti na snagu 1. septembra.

Zakon treba da osigura da osobe sa invaliditetom i starije osobe imaju pravednije, efikasnije i pogodnije angažovanje u društvenim aktivnostima.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika