Web Analytics
Obeležena decenija inicijative Kine i UNEP za zajedničko upravljanje ekosistemom - BetaRS

Obeležena decenija inicijative Kine i UNEP za zajedničko upravljanje ekosistemom

Zelena Srbija | 29.06.2023 | access_time 14:10
Obeležena decenija inicijative Kine i UNEP za zajedničko upravljanje ekosistemom
FOTO: Xinhua/Li Yahui

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu-Međunarodno partnerstvo za upravljanje ekosistemom (UNEP-IEMP), zajednički poduhvat UNEP-a i Kineske akademije nauka čiji je cilj podsticanje naučnih istraživanja o revitalizaciji zdravlja prirodnih staništa na Globalnom jugu, obeležio je 27. juna 10 godina od osnivanja.

Kako piše Sinhua, visoki zvaničnici UNEP-a i Kineske akademije nauka, kao i naučnici iz Kine i Afrike, uveličali su ceremoniju obeležavanja 10. godišnjice koja je održana u glavnom gradu Kenije, Najrobiju.

Tokom događaja, kineski ministar za ekologiju i životnu sredinu Huang Runćiu uputio je čestitku u video poruci naglašavajući ključnu ulogu multilateralizma u borbi protiv globalnih ekoloških pretnji.

Elizabet Mrema, zamenica izvršnog direktora UNEP-a, primetila je da je zahvaljujući partnerstvu sa Kinom, Globalni jug imao koristi od zajedničkih programa usmerenih na rešavanje klimatske krize, dezertifikacije i gubitka staništa.

"Od svog početka, UNEP-IEMP se nalazi na čelu mobilizacije nauke da se podrži uspostavljanje politike za održivo upravljanje ekosistemima u zemljama u razvoju", rekla je Mrema.

Pored toga, Mrema je rekla da je inicijativa olakšala primenu tehnologija i inovacija za obnavljanje degradiranih staništa, promovisanje klimatske adaptacije i sigurnost hrane.

Ona je navela zelene projekte na teritoriji zemalja obuhvaćenih inicijativom Pojas i put koju je predložila Kina i koja se širi po Africi i Azijie kao rane plodove partnerstva UNEP-a i Kineske akademije nauka.

UNEP-IEMP čije su kancelarije u sedištu Kineske akademije nauka u kineskoj prestonici Peking, vodeća je inicijativa za saradnju Jug-Jug čiji je sveobuhvatni cilj da pomogne zemljama u razvoju da poboljšaju sredstva za život kroz obnovu ekosistema i poboljšane klimatske reakcije.

Džang Linsiu, direktor UNEP-IEMP, rekao je da je inicijativa mobilisala različite zainteresovane strane, uključujući vlade, istraživačke institucije i lokalne zajednice da se pozabave ekološkim pretnjama sa kojima se suočava Globalni jug.

Stvaranje strateških partnerstava za rešavanje degradacije ekosistema, klimatskih vanrednih situacija, poremećenih uslova za život i širenja pustinja je glavni prioritet za partnerstvo, rekao je Džang, ističući da partnerstvo takođe podstiče akciju protiv dezertifikacije u Africi kroz pošumljavanje i održivo upravljanje zemljištem što vodi održivom i otpornom načinu života za lokalne zajednice.

Partnerstvo je takođe sprovelo i testiralo najsavremenija istraživanja na Globalnom jugu, koja imaju za cilj da preokrenu gubitak biodiverziteta i regenerišu pejzaže u pokušaju da se realizuje zelena tranzicija, rekao je Džang.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija