Web Analytics
Krkobabić: Za PUPS se egzodus neće desiti, na to nećemo pristati - BetaRS

Krkobabić: Za PUPS se egzodus neće desiti, na to nećemo pristati

Politika | 30.06.2023 | access_time 12:00
Krkobabić: Za PUPS se egzodus neće desiti, na to nećemo pristati
FOTO: MILAN OBRADOVIC

Šef poslaničke grupe "Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda" Stefan Krkobabić na sednici Skupštine Srbije na kojoj su postavljana poslanička pitanja, pitao je ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića koliko je Srbija kao država suštinski prisutna na Kosovu.

"Kada kažemo prisutni ne mislim na izjave, nego na konkretan kontinuiran rad i delovanje. Pre svega u oblasti blagovremenog i istinitog informisanja, ali i koordiniranja aktivnosti bitnih za život i donošenje važnih odluka", pojasnio je Krkobabić, a prenela njegova partija.

On je obrazložio da to pita zbog sprečavanja neželjene i neočekivane aktivnosti koje su Srbi imali priliku da dožive devedesetih godina na teritorijama gde su živeli.

"Za PUPS egzodus se neće desiti i na to nećemo pristati", bio je kategoričan Krkobabić, saopšteno je iz stranke.

Kako je navedeno u saopštenju njegovo drugo pitanje bilo je predsednici Vlade Ani Brnabić kojoj je rekao da je koncept finansijske pomoći namenjen najstarijim i najmlađim izuzetno dobro prihvaćen od strane građana Srbije.

"Pre svega zato što ta pomoć treba da stigne kada je najpotrebnija, a ona je ovog puta stigla i stiže. Moje pitanje takođe je vezano za naše građane na Kosovu i Metohiji: Da li planirate da nešto slično, potpuno primereno, našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji? Naravno, uz sve ono, sve što se i do sada realizuje na teritoriji AP Kosova i Metohije. Od posebnog značaja za građane, za naše sunarodnike, bilo da se pomognu domaćinstva, zadruge, seoska-poljoprivredna gazdinstva i da se omogući pokretanje različitih poslova koji bi postali siguran izvor egzistencije za naše ljude. Na taj način oni bi imali dodatnu podršku", zaključio je Krkobabić.

Martinović je na pitanje poslanika Stefana Krkobabića odgovorio rečima da je Kosovo "srce Srbije i da predaja nije opcija".

"Što se tiče naše, suštinske prisutnosti Srbije na Kosovu i Metohiji, ona postoji sve dok Srbi, a svi Srbi na Kosovu to čine, u Aleksandru Vučiću vide svog predsedniska i sve dok u Vladi Srbije vide svoju vladu. I dok je tako, Srbija je sušinski prisutna na Kosovu i Metohiji", poručio je Maritnović.

Premijerka je, odgovarajući na pitanje Stefana Krkobabića u vezi sa mogućnošu da se građanima na Kosovu dodatno pomogne, poručila da Vlada na tome radi stalno i naporno i sa predsednikom Srbije i s direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem.

"Želim da ljudima na Kosovu i Metohiji ponovo uputim najdublju moguću zahvalnost za njihovu dostojanstvenu borbu, za njihovo strpljenje, za to što čuvaju našu Srbiju na Kosovu, a mi ćemo se truditi i sa Srpskom listom da pružimo sve što im potrebno" rekla je Brnabić, navedeno je u saopštenju "Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda".

Teme