Web Analytics
Francuska agencija za razvoj podržava zelenu tranziciju Srbije sa 204,6 miliona evra - BetaRS

Francuska agencija za razvoj podržava zelenu tranziciju Srbije sa 204,6 miliona evra

Tranzicija | Izvor: Beta | 30.06.2023 | access_time 16:55
Francuska agencija za razvoj podržava zelenu tranziciju Srbije sa 204,6 miliona evra
Francuska agencija za razvoj (AFD) podržava zelenu tranziciju u Srbiji sa dva namenska programa u ukupnom iznosu od 204,6 miliona evra, saopštila je danas ambasada Francuske u Srbiji.

Prvi program je "Programski razvojni zajam za zelenu agendu" i za njega je obezbeđeno 135 miliona evra treba da doprinese bržem usvajanju ključnih reformi javnih politika u oblastima makro-budžetskog sistema, energetike i zaštite životne sredine, kako bi se Srbija podržala u ostvarivanju zelenijeg i inkluzivnijeg ekonomskog rasta.

Za drugi program, pod nazivom "Unapređenje upravljanja javnim finansijama za zelenu tranziciju" izdvojeno je 69,6 miliona evra, kako bi se podržao razvoj institucionalnih i organizacionih kapaciteta glavnih institucija vlade Srbije uključenih u sprovođenje Zelene agende.

Paket podrške AFD-a sastoji se i od programa tehničke saradnje u iznosu od 0,3 miliona evra usmerenih na razradu i sprovođenje metodologije ocenjivanja zelenog budžeta, uz angažovanje relevantnih javnih francuskih institucija koje bi predstavile iskustva Francuske u toj oblasti. 

Ovaj pristup će omogućiti bolje merenje i praćenje javnih rashoda koji doprinose ciljevima Zelene agende za Zapadni Balkan, u cilju poboljšanja transparentnosti i odgovornosti, kao i informisanja o sukcesivnom procesu pripreme budžeta, navodi se u saopštenju.

"Ova dva komplementarna programa odražavaju ambicije nadležnih organa da prednjače u sprovođenju inovativnih, ekološki prihvatljivih i inkluzivnih modela javnog delovanja i značajno povećaju budžetske napore u korist ekološke tranzicije u Srbiji", rekao je regionalni direktor AFD-a za Zapadni Balkan Dominik Otberg (Dominique Hautbergue).


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije