Web Analytics
Zvaničnik SAD: Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu - BetaRS

Zvaničnik SAD: Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu

Svet | 01.07.2023 | access_time 12:00
Zvaničnik SAD: Tajno putovanje šefa CIA u Ukrajinu
prt.scr youtube

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns nedavno je bio u Ukrajini gde se sastao sa obaveštajnim zvaničnicima i predsednikom Volodimirom Zelenskim, potvrdio je za Frans pres jedan američki zvaničnik.

Putovanje, o kojem ništa nije bilo objavljeno kada se desilo, sprovedeno je u vreme kada ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu pokrenutu u junu na istoku i jugu zemlje protiv ruskih snaga.

Berns je prilikom posete ponovo potvrdio američko obećanje da će deliti obaveštajne podatke da pomogne Ukrajini da se brani od ruske agresije, rekao je juče američki zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

Prema navodima lista Vašington post, koji je prvi objavio vest o Bernsovom putovanju, ukrajinski zvaničnici predstavili su planove za povratak teritorija koje su ruske snage okupirale i očekivanje da će početi pregovore o primirju do kraja godine.

Prema tom listu, putovanje je obavljeno u junu.

Po američkom zvaničniku, Berns "je putovao u Ukrajinu kao što redovno čini od početka ruske agresije koja traje već više od godinu dana".

Zvaničnik je rekao da je putovanje bilo pre 24. juna i jednodnevne pobune šefa paravojne ruske grupe Vagner Jevgenija Prigožina.

Zvaničnik je rekao da ta pobuna, koja je viđena kao najgora pretnja autoritetu Kremlja u više decenija, nije mogla da bude tema razgovora.

SAD, inače, nastoje da daju do znanja Rusiji da nisu imale nikakvu ulogu u toj pobuni. Većina među velikim američkim medijima objavila je u petak da je Berns posle te pobune telefonirao šefu ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergeju Nariškinu da mu dade uveravanja da SAD nisu umešane.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika