Web Analytics
Finansijski zajmovi osnažuju zeleni razvoj sela u jugozapadnoj Kini - BetaRS

Finansijski zajmovi osnažuju zeleni razvoj sela u jugozapadnoj Kini

Zelena Srbija | 03.07.2023 | access_time 12:30
Finansijski zajmovi osnažuju zeleni razvoj sela u jugozapadnoj Kini
FOTO: Xinhua/Li Jingya

U svojoj kancelariji na ekološkoj farmi svinja, He Sikang počinje radni dan rano ujutru, marljivo prateći rast svinja preko onlajn platforme, koja je postala sastavni deo njegove svakodnevne rutine, piše Sinhua.

Četrdesettrogodišnji He upravlja farmom svinja koja se nalazi u selu Gantang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guidžou. Farma obuhvata šest svinjaca sa preko 6.700 svinja.

Suočen sa finansijskim ograničenjima usred pada tržišta svinja u junu prošle godine, He je razmišljao da proda svinje kako bi ublažio krizu zbog nestašice gotovine.

Međutim, njegova supruga je predložila alternativni pristup, koji je podrazumevao pozajmljivanje 200.000 juana (oko 27.860 američkih dolara) od lokalne banke i strpljivo čekanje da se cene svinja oporave.

Poslušao je njen savet i zatražio zajam od seoske kreditne zadruge. "Na kraju su cene svinja porasle, što mi je omogućilo da otplatim kredit i ostvarim značajan profit od 170.000 juana", rekao je on.

He je imao koristi od pojednostavljenog procesa apliciranja za kredit kod seoske kreditne zadruge putem mobilnog telefona. U roku od nekoliko minuta od podnošenja prijave, dobio je sms poruku kojom se potvrđuje da su sredstva stigla.

Trenutno je godišnja vrednost proizvodnje njegove farme svinja dostigla 13 do 14 miliona juana. Inspirisan pozitivnim iskustvom, on sada planira da iskoristi kredite za kupovinu priplodnih svinja, diverzifikuje svoja grla i ojača otpornost svoje farme na nestabilnost cena.

Poslednjih godina, finansijske institucije u provinciji Guidžou učinile su usaglašene napore da promovišu zeleno finansiranje i inkluzivno finansiranje, kanališući kreditna sredstva ka ruralnim industrijama sa posebnim karakteristikama.

U skladu sa ciljevima ublažavanja siromaštva i ruralne revitalizacije, Guidžou je pionir na putu "finansijskih tokova" čiji je cilj osnaživanje zelenog ruralnog razvoja.

"Podstaknuta rastućim brojem preduzetnika i investitora u ruralnim oblastima, potražnja za kreditima je takođe u porastu", rekao je Kuan Jueđin, zamenik direktora ruralne kreditne zadruge u okrugu Šujčeng, grada Liupanšui.

"Naša zadruga je zauzela proaktivan pristup prilagođavanju programa finansijskih usluga kako bi podržala različite ruralne poslovne subjekte i osigurala da se kredit odobri svim kandidatima koji ispunjavaju uslove", rekao je Kuan.

Do kraja 2022. godine, bilansi kredita ruralne kreditne zadruge Šujčenga su dostigli 7,5 milijardi juana.
Zadruga je odigrala ključnu ulogu u podršci poljoprivrednim i malim i mikro preduzećima.

Pre samo nekoliko godina, grad Sinpu u Guidžouu bio je pogođen ozbiljnom dezertifikacijom. Međutim, region je prošao kroz značajnu transformaciju posvećenim preduzimanjem napora za očuvanje životne sredine i fokusiranjem na industrijski razvoj. Postao je poznati centar za uzgoj stoke, nudeći ukusnu domaću govedinu koja krasi trpeze širom Kine.

Gao Zhilin, stanovnik sela Volong u Sinpuu, doneo je odluku da se vrati u svoj rodni grad nakon što je radio u fabrici elektronike u provinciji Džeđijang.

Godine 2022. uložio je preko milion juana da uspostavi porodični pašnjak i uzgaja više od 100 goveda Gvanling. Da bi finansirao svoj poduhvat, Gao je obezbedio zajmove u ukupnom iznosu od preko 700.000 juana od lokalnih seoskih kreditnih zadruga i seoskih komercijalnih banaka.

"Gvanling goveda iz slobodnog uzgoja rastu sporo, ali njihovo meso ima visoku cenu. Zahvalan sam što su mi finansijske institucije pomogle da prevaziđem prepreku nedostatka kapitala", rekao je Gao.

Goveda Gvanling, najbolja rasa goveda u Guidžouu, pojavila se kao ključna industrija u okrugu Gvanling. Koristi od toga ima 11.000 domaćinstava i 50.000 pojedinaca, što je rezultiralo povećanjem prosečnog prihoda domaćinstva za preko 8.000 juana.

Priznajući potencijal u industriji, filijala Banke Guidžou u Anšunu ubrizgala je 314 miliona juana kreditnih sredstava kako bi podstakla njen razvoj.

Huang Jutang, potpredsednik ogranka, rekao je da je banka u decembru 2021. godine uspostavila finansijsko odeljenje, koje je, između ostalih obaveza, odgovorno za pružanje finansijskih usluga poljoprivrednicima. Banka je takođe angažovala posvećeno osoblje koje će zadovoljiti potrebe lokalnih farmera.

Trenutno, filijala ima više od 200 finansijskih servisnih stanica u Anšunu, koje su značajno smanjile jaz u pristupu finansijskim zajmovima i rešile pitanje ograničenih finansijskih usluga u seoskim područjima.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija