Web Analytics
Centar za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine otvoren u sedištu Evrodžasta - BetaRS

Centar za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine otvoren u sedištu Evrodžasta

Svet | 03.07.2023 | access_time 15:00
Centar za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine otvoren u sedištu Evrodžasta
FOTO: Peter Dejong/AP
Međunarodni centar za krivično gonjenje zločina agresije protiv Ukrajine otvoren je danas u Hagu, u sedištu Evrodžasta, agencije Evropske unije za pravosudnu saradnju.

Centar treba da bude podrška državama koje već grade slučajeve protiv ruskih lidera za zločin agresije, koji je posledica invazije Rusije na Ukrajinu.

To je najnoviji korak u zajedničkim naporima širom sveta za utvrđivanje krivične odgovornosti rukovodstva Rusije za rat protiv Ukrajine, najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata.

Centar neće podizati optužnice ni izdavati naloge za hapšenje osumnjičenih, već će podržavati istrage koje su u toku u Ukrajini, Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Tu inicijativu finansira Evropska komisija, koja je danas objavila da će prva tranša finansijske podrške iznositi 8,3 miliona evra.

Glavni ukrajinski tužilac Andrij Kostin izjavio je da je pokretanje centra "jasan signal da je svet ujedinjen i nepokolebljiv na putu da ruski režim pozove na odgovornost za sve njegove zločine".

Kostin je rekao da su ukrajinski tužioci već identifikovali više od 600 osumnjičenih za umešanost u zločin agresije i da su podigli optužnicu protiv 312.

Zločine u Ukrajini istražuje Međunarodni krivični sud u Hagu, koji je izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, optuživši ga da je lično odgovoran za otmice dece iz Ukrajine.

Međunarodni krivični sud nema nadležnost da krivično goni zločin agresije u Ukrajini jer Rusija i Ukrajina nisu ratifikovale Rimski statut kojim je taj sud osnovan.

Dok zemlje širom sveta zajedno rade na izgradnji predmeta, za sada je nejasno gde bi optuženi bili krivično gonjeni.

Ukrajina se zalaže za osnivanje međunarodnog suda, dok drugi, uključujući SAD, podržavaju sud koji bi bio ukorenjen u ukrajinskom pravnom sistemu, ali sa nekim elementima međunarodnog prava.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika