Web Analytics
IAEA: Ukrajinska nuklearka Zaporožje posle četiri meseca ponovo ima rezervno napajanje - BetaRS

IAEA: Ukrajinska nuklearka Zaporožje posle četiri meseca ponovo ima rezervno napajanje

Svet | 03.07.2023 | access_time 21:30
IAEA: Ukrajinska nuklearka Zaporožje posle četiri meseca ponovo ima rezervno napajanje
Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod ruskom okupacijom, ponovno ima rezervno napajanje - četiri meseca nakon što ga je izgubila, rekao je danas šef agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA) Marijano Grosi.

Elektrana, najveća u Evropi, "ponovno je spojena na svoj jedini raspoloživi rezervni dalekovod, četiri meseca pošto je tu liniju izgubila, ali situacija sa električnom energijom na lokaciji ostaje izrazito krhka s obzirom na vojni sukob koji je u toku, i nije održiva", rekao je Grosi, a prenosi Si-En-En (CNN).

Prema njegovim rečima, veza nuklearke Zaporožje "sa jedinim preostalim dalekovodom od 330 kilovata, od šest takvih rezervnih vodova koji su postojali pre sukoba, prekinuta je 1. marta zbog oštećenja na drugoj strani reke Dnjepar i vraćena je 1. jula uveče, a radovi na prespajanju dalekovoda bili su otežani teškom bezbednosnom situacijom na jugu".

Energoatom, kompanija koja upravlja nuklearnim elektranama u Ukrajini, saopštila je da je nuklearka, pre nego što je ponovno uspostavljeno rezervno napajanje "'visila' na samo jednoj liniji veze s nacionalnom električnom mrežom, i iskusila je sedam potpunih nestanaka struje".

Nuklearka Zaporožje je pod ruskom okupacijom, ali njome upravlja ukrajinska radna snaga.

Ukrajina se velikim delom oslanja na nuklearnu energiju za proizvodnju struje, pa bi izgubila 20 odsto svojih domaćih kapaciteta za proizvodnju električne energije ako bi ih Rusija zadržala.

Teme