Web Analytics
Šef IAEA u Japanu pre ispuštanja otpadnih vode iz Fukušime - BetaRS

Šef IAEA u Japanu pre ispuštanja otpadnih vode iz Fukušime

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 04.07.2023 | access_time 08:15
Šef IAEA u Japanu pre ispuštanja otpadnih vode iz Fukušime
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) doputovao je danas u Japan, gde treba da predstavi procenu plana Japana o ispuštanju dela otpadnih voda u okean iz nuklearne elektrane Fukušime.

Grosi će se danas sastati sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom i šefom japanske diplomatije Jošimasom Hajašijem u Tokiju, dok će sutra otići u Fukušimu da poseti elektranu uništenu 2011. godine u zemljotresu i cunamiju.

Cunami je izazvao kvar na tri reaktora, a ta nesreća je ocenjena kao najgora posleratna katastrofa u Japanu i jedna od najgorih od nesreća, kao i havarija u ukrajinskoj nuklearnoj centrali u Černobilju.

Nesreća u Fukušimi dovela je do curenja radioaktivnih supstanci i zbog toga je nekoliko desetina hiljada stanovnika okolnih područja moralo hitno da napusti svoje domove.

Očekuje se da će radovi na dekontaminaciji i obnovi elektrane trajati još nekoliko decenija, ali se Japan suočava sa neposrednim problemom skladištenja oko 1,33 miliona tona vode iz kiše, podzemnih i voda potrebnih za hlađenje nuklearnih reaktora.

Japanska vlada planira da ispusti deo vode u okean pošto bude tretirana kroz sistem za dekontaminaciju koji uklanja radioaktivne elemente osim tricijuma koji će biti u razblaženoj formi.

Projekat je već odobrila IAEA, ali je japanska vlada saopštila da će početi tu proceduru posle "sveobuhvatnog pregleda". Grosi će danas predstaviti rezultate tog pregleda.

Plan za ispuštanje vode je naišao na žestoke proteste lokalnih ribarskih zajednica. Susedne zemlje, uključujući Južnu Koreju, Kinu i pacifičke ostrvske zemlje, takođe su izrazile negodovanje.

Japanski zvaničnici su rekli da će voda biti filtrirana daleko ispod međunarodnog dozvoljenog nivoa i još razblažena velikim količinama morske vode pre puštanja, što će je učiniti bezopasnom.

Međutim, neki naučnici kažu da je uticaj dugotrajnog izlaganja niskim dozama radijacije na životnu sredinu i ljude još uvek nepoznat i da bi plan trebalo da bude odložen.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina