Web Analytics
Palestinska uprava prekinula veze s Izraelom zbog vojne operacije u Dženinu - BetaRS

Palestinska uprava prekinula veze s Izraelom zbog vojne operacije u Dženinu

Svet | Izvor: Beta | 04.07.2023 | access_time 09:45
Palestinska uprava prekinula veze s Izraelom zbog vojne operacije u Dženinu
Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će bezbednosna saradnja s Izraelom biti suspendovana i prekinute druge veze u znak protesta zbog velike vojne operacije u izbegličkom logoru Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko rukovodstvo je kasno sinoć održalo hitan sastanak u Ramali i donelo odluku o prekidu ionako ograničenih kontakata s Izraelom, navodi AP.

Takođe je najavljeno pojačanje aktivnosti protiv Izraela u UN u međunarodnim telima, a planirano je i minimiziranje kontakata sa SAD.

Stejt department SAD je prethodno apelovao na Palestinsku upravu i Izrael da pojačaju bezbednosnu saradnju, a izaslanik UN je rekao da je u kontaktu i s izraelskim i palestinskim zvaničnicima kako bi se povratio mir.

Kontrateroristička operacija u logoru Dženin, kako se čini, najveća je na Zapadnoj obali u protekle dve decenije i pokrenuta je u vreme pojačane napetosti posle niza smrtonosnih napada koje su izveli Palestinci iz tog područja, navode izraelski mediji.

Palestinsko Ministarstvo zdravlja je jutros saopštilo da je deset Palestinaca ubijeno i oko 100 ranjeno, uključujući 20 osoba u ozbiljnom stanju, od početka operacije u ponedeljak rano ujutro.

Izraelska vojska je naglasila da su cilj operacije terorističke organizacije, a ne Palestinska uprava.

"Rukovodstvo potvrđuje pravo palestinskog naroda da se brani protiv agresje i misija Palestinske uprave je da štiti palestinski narod i da koristi sve sposobnosti u tu svrhu", navedeno je u saopštenju Palestinske uprave.

Abas je i ranije pretio da će obustaviti bezbednosnu saradnju s Izraelom, a potpuno zamrzavanje veza je objavio u januaru posle izraelske vojne racije u Dženinu i sukoba u kojima je ubijeno devet Palestinaca, uključujuči i civile.

Baš u vreme kada je sinoć objavljeno saopštenje Palestinske uprave, portparol Stejt departmenta SAD ocenio je da ono što se dogodilo u Dženinu ističe "hitnu potrebu da izraelske i palestinske snage rade zajedno da poboljšaju bezbednosne situacije na Zapadnoj obali".

Portparol je takođe apelovao da se preduzme sve kako bi se sprečio gubitak života civila.

U prvoj reakciji administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena na sukobe na severu Zapadne obale portparol Saveta za nacionalnu bezbednsot je izrazio podršku za izraelsku bezbednost i pravo da brani svoje ljude od Hamasa, Islamskog džihada i drugih ekstremističkih organizacija, preneli su izraelski mediji.

Izaslanik UN Tor Venesland rekao je da kontaktira obe strane kako bi se osigurao humanitarni pristup i isporuka potrebnih medicinskih i drugih zaliha, a eskalaciju nasilja je označio "vrlo opasnom".

Humanitarna koordinatorka UN Lin Hastings je pre toga rekla da je alarmirana nivoom operacije i da se iz vazduha napada gusto naseljen izbeglički logor.

Odgovarajući na pitanje o izraelskim napadima dronovima na stambena područja portparol UN Farhan Hak je rekao da su "napadi na gusto naseljena područja kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Agencija UN za palestinske izbeglice (UNRWA) saopštila je da mnogim stanovnicima logora nedostaje hrane, vode za piće i mleka u prahu.

Teme