Web Analytics
Pepeo iz Energetike i dalje zagađuje nekoliko kragujevačkih naselja - BetaRS

Pepeo iz Energetike i dalje zagađuje nekoliko kragujevačkih naselja

Životna sredina | Izvor: Beta | 04.07.2023 | access_time 12:05
Pepeo iz Energetike i dalje zagađuje nekoliko kragujevačkih naselja
Odvoženje pepela iz kruga kragujevačkog preduzeća za isporuku toplotne energije "Energetika", koji zagađuje više naselja, nije još počelo, jer nije završen postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za sanaciju tog pepelišta, rekao je direktor tog preduzeća Andreja Ilić.

Kako piše portal Kragujevačke novine, Ilić nije naveo razlog zašto još nije raspisan tender za najboljeg ponuđača za sanaciju.

U uklanjanju hiljada tona pepela iz kruga "Energetike" koji ugrožava naselja Pivara, Lekina Bara, Beloševac, nije se maklo dalje od početka.

Poslednje tri godine problem je naročito aktuelan, jer je tada ovo preduzeće počelo da premešta pepeo u krugu bivše Zastave, na plac Reomata i tik uz prve kuće naselja Beloševac.

Od toga se 2020. godine odustalo, ali je prošle godine akcija ponovljena, kada su se polovinom oktobra pobunili meštani i zapretili blokadom regionalnog puta prema Jagodini, pa je sve stopirano.

Kragujevačke novine podsećaju da je sa problemom upoznata i ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović koja je lane izjavila da će se pepeo upotrebiti putem reciklaže, odnosno kao podloga za asfaltiranje 15 kilometara puta u okolini Kragujevca.

Tada je rečeno da će radovi početi na proleće ove godine, što se nije dogodilo.

U projekat Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je kreditirala zamenu kotlova na ugalj u Energetici kotlovima na gas, uključena je i sanacija pepelišta, za koju je predviđeno 3,6 miliona evra.

Na pitanje Kragujevačkih da li je izabran prevoznik koji će transportovati pepeo iz kruga firme do mesta upotrebe, direktor Energetike rekao je da tenderska procedura nije završena, pa ni ta firma nije izabrana.

Ilić je takođe odgovorio da je nadležni inspektor doneo meru sa rokom sanacije pepelišta.

Kako u tom roku ništa nije urađeno pokrenut je postupak pred nadležnim sudom, odnosno, kako objašnjavaju Kragujevačke, inspekcija je tužila "Energetiku" zbog nepoštovanja roka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina