Web Analytics
Kineski naučnici otkrili nov metod grupisanja proteina - BetaRS

Kineski naučnici otkrili nov metod grupisanja proteina

Tehnologija | 04.07.2023 | access_time 14:15
Kineski naučnici otkrili nov metod grupisanja proteina
FOTO: Xinhua/Li Xin

Kineski istraživači su izgradili novi metod grupisanja proteina i razvili novi sistem za uređivanje baza, koji podržava analizu funkcija proteina i istraživanje novih funkcionalnih elemenata, navodi se u nedavnom istraživačkom članku objavljenom u časopisu Ćelija (Cell).

Kako piše Sinhua, funkcionalno grupisanje proteina je važan metod za razumevanje njihovog učešća u fiziološkim procesima i dizajniranje novih proteina.

Istraživači sa Kineske akademije nauka predvideli su trodimenzionalnu strukturu proteina sa funkcionalnim sekvencama deaminacije i sproveli višestruko poravnanje i grupisanje proteina.

Razvili su novi sistem za uređivanje baze i testirali ga na životinjskim i biljnim ćelijama. Rezultati su pokazali da otkrivene deaminaze, zasnovane na strukturnim predviđanjima uz pomoć veštačke inteligencije, u velikoj meri proširuju korisnost osnovnih uređivača za terapeutsku i poljoprivrednu primenu.

Razvoj metoda klasterisanja proteina visoke propusnosti zasnovane na trodimenzionalnoj strukturi će dati podršku istraživanju funkcije proteina i promovisati pronalaženje funkcija nepoznatih proteina, pošto je funkcija proteina određena njegovom trodimenzionalnom prostornom strukturom.

Sistem za uređivanje baze, sposoban da postigne precizno uređivanje DNK ili RNK, smatra se transformativnom tehnologijom za istraživanje funkcije gena, lečenje bolesti i biološki uzgoj.

Teme