Web Analytics
Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta udaljen iz parlamenta zbog dobacivanja ministru Martinoviću - BetaRS

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta udaljen iz parlamenta zbog dobacivanja ministru Martinoviću

Politika | 04.07.2023 | access_time 19:25
Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta udaljen iz parlamenta zbog dobacivanja ministru Martinoviću
Foto: Beta/Milos Miskov

 Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na kraju današnjeg zasedanja izrekao je meru udaljenja poslaniku Ekološkog ustanka Aleksandru Jovanoviću Ćuti zbog dobacivanja ministru državne uprave i lokalne samouprave Alekandru Martinoviću.

Martinović je prethodno optužio poslanike opozicije, na čiji se zahtev raspravlja o smeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića zbog njegove odgovornosti kao ministra policije za dva masovna ubistva početkom maja, da se "raduju tragedijama" jer im je to povod da napadaju vlast.

Na zasedanju parlamenta, koje je završeno nešto posle 18.00, poslanica Dveri Radmila Vasić je optužila vlast da je, umesto rekonstrukcije Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", u kojoj se 3. maja dogodilo masovno ubistvo, odlučila da samo "našminka školu" za šta je izdvojeno 150.00 evra.

Vasić je kritikovala i rad MUP-a, zato što je "uviđaj završen za dan", i izrazila sumnju da je direktorka te škole suspendovana, navodeći da je ona kao direktorka na kraju školske godine "učenicima delila knjižice".
Povodom optužbi na rad MUP-a ministar Gašić je rekao da je to "čisto prizemno politikanstvo" i da je zgrožen onim što je čuo od poslanice.

Gašić je u prethodnom obraćanju na sednici parlamenta rekao i da opozicija pominje "izmišljene afere", "Krušik", "Doljevac" i "Jovanjicu", za koju je podsetio da je "ova vlast sve aktere slučaja Jovanjica uhapsila i predala sudskim organima na dalje postupanje".

Govoreći o tome kako se njegov lik našao na freskama u crkvama u Kruševcu, Gašić je rekao da su freske njega i njegovog brata na crkvi na Bagdali naslikane na insistiranje vladike kruševačkog Davida, jer su oni ktitori te crkve.

Gašić je rekao i da se "zarekao" da će svake godine podizati jednu novu crkvu, i da je na taj način podigao "za deset godina deset novih crkvenih objekata na teritoriji Grada Kruševca", kao i da se zarekao da svake godine pokloni po jednu kuću siromašnima, te da je na taj način od 2012. godine 18 kuća širom Srbije "poklonio siromašnim porodicama".

Šef poslaničke grupe Zeleno - levi klub Radomir Lazović je upitao, povodom velikog broja dobacivanja i uvreda koje su izgovarane dok su se obraćali poslanici opozicije, "da li uvrede koje smo svi čuli" ulaze u beleške sednica Skupštine Srbije, na šta nije dobio odgovor od predsednika parlamenta.

Poslanik Narodne stranke Vladeta Janković je, obraćajući se predsedniku parlamenta, rekao da je za 12 meseci koliko parlament radi u ovom sazivu, izrečeno 66 opomena poslanicima opozicije, i nijedna poslanicima vladajuće većine.

"Da li to znači da nijedan poslanik vladajuće većine nije prekidao nekog u izlaganju", upitao je Janković, na šta nije dobio odgovor od predsednika parlamenta.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakazao je nastavak sednice parlamenta za sutra u 10.00.

Teme