Web Analytics
Razmena vatre između Izraela i Gaze, izraelska vojska se povukla iz Dženina - BetaRS

Razmena vatre između Izraela i Gaze, izraelska vojska se povukla iz Dženina

Svet | Izvor: Beta | 05.07.2023 | access_time 07:30
Razmena vatre između Izraela i Gaze, izraelska vojska se povukla iz Dženina
Izraelske vazduhoplovne snage napale su rano jutros pojas Gaze u odgovoru na rakete ispaljene na jug Izraela nekoliko sati ranije.

Razmena vatre između Izraela i Gaze izbila je u vreme završetka velike vojne operacije na drugoj palestinskoj teritoriji, na okupiranoj Zapadnoj obali, dok se stotine izraelskih vojnika povlačilo iz Dženina posle dva dana intenzivnih sukoba u palestinskom izbegličkom logoru.

Borbeni avioni napali su "podzemne radionice oružja koju koristi jedinica terorističke organizacije Hamas i mesto za proizvodnju komponenata raketa", navedeno je u saopštenju izraelske vojske i potvrđeno da je to odmazda za raketiranje južnog Izraela.

Palestinski bezbednosni izvor rekao je da povreda nije bilo, a palestinski mediji su izvestili da su avioni napali ciljeve u Al-Bajadaru, gde je nekoliko kuća oštećeno, zapadno od Gaza Sitija i Beit Lahiji na severu pojasa Gaze.

Nekoliko sati ranije protivraketni sistem Gvozdena kupola presreo je pet raketa ispaljenih iz pojasa Gaze u pravcu grada Sderota i okolnog područja, javili su izraelski mediji.

Odgovornost za raketiranje niko nije preuzeo, ali Izrael smatra islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, odgovornim za sve napade koji dolaze sa te teritorije.

Prethodno su rakete ispaljene iz pojasa Gaze 14. maja tokom petodnevnog sukoba izraelske vojske i Islamskog džihada.

Najnoviji raketni napad dogodio se kada su se izraelski vojnci povlačili iz Dženina posle 44-časovne operacije na čijoj su meti bile grupe ekstremista u istoimenom izbegličkom logoru na Zapadnoj obali.

Portparol izrelske vojske je rano jutros potvrdio da je operacija u izbegličkom logoru Dženin završena i da su se sve izraelske snage povukle.

Izraelska vojska je već bila u visokoj pripravnosti zbog moguće raketne vatre iz Gaze u odgovoru na operaciju u Dženinu, navode izraelski mediji.

Tokom povlačenja vojske ubijen je jedan izraelski vojnik u oružanom napadu, rekla je vojska, dok je sukob nastavljen u nekim delovima logora.

Palestinski zdravstveni zvaničnici su rekli da je 13 Palestinaca ubijeno i na desetine ranjeno tokom operacije započete rano u ponedeljak.

Izraelski vojni potparol kontraadmiral Daniel Hagari saopštio je međutim da je najmanje 18 naoružanih Palestinaca ubijeno i da se ispituje da li je izraelski vojnik možda žrtva prijateljske vatre.

Izraelska vojska tvrdi da su svi ubijeni Palestinci bili umešani u sukobe, ali dodaje da među ranjenima ima civila.

Palestinski i izraelski zvaničnici su rekli da je sukobi izbio kraj bolnice u Dženinu kasno sinoć.

Reporter AP-a čuo je eksplozije i pucnjavu, a plaestinski zvaničnici u bolnici su rekli za novinsku agenciju Vafa da su tri civila pogođena izraelskom vatrom.

U utorak popodne pripadnik Hamasa je naleteo vozilom na prepunu autobusku stanicu u Tel Avivu i potom nožem počeo da napada ljude, povredivši osmoro, uključujući trudnicu koja je navodno izgubila bebu.

Hamas je pohvalio napad i označio ga osvetom za operaciju u Dženinu ali nije preuzeo odgovornost.

U toj operaciji učestvovalo je više od 1.000 vojnika i označena je kao najveća u poslednje dve decenije.

Za nepuna dva dana uništeno je, kako je saopštila vojska, najmanje osam skladišta oružja, šest laboratorija eksploziva, tri komandna cetra, pored ostalog.

Izvedeno je oko 20 napada dronovima na razne mete u logoru koji Izrael smatra žarištem terorizma s obzirom da su mnogi Palestinci koji su izveli napade na Izraelce u proteklih godinu dana došli odatle.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Hronika