Web Analytics
Izraelska vojska se povukla iz Dženina posle velike dvodnevne operacije - BetaRS

Izraelska vojska se povukla iz Dženina posle velike dvodnevne operacije

Svet | 05.07.2023 | access_time 08:40
Izraelska vojska se povukla iz Dženina posle velike dvodnevne operacije
FOTO: Majdi Mohammed/AP

Izraelska vojska povukla je danas svoje snage iz uporišta ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali, okončavši veliku dvodnevnu operaciju.

U operaciji koja se smatra najintenzivnijom u protekle dve decenije ubijeno je 13 Palestinaca, ranjeno više od 100, hiljade ljudi je otišlo iz svojih domova i pričinjena je velika šteta. Poginuo je i jedan izraelski vojnik.

Vojska tvrdi da je nanela veliku štetu ekstremističkim grupama u izbegličkom logoru Dženin u operaciji u kojoj su učestvovale stotine vojnika, a korišćeni su i dronovi.

Ostalo je nejasno da li će operacija imati dugotrajne posledice posle gotovo godinu i po žestokih sukoba na Zapadnoj obali.

Pred povlačenje premijer Izraela Benjamin Netanjahu je najavio da će biti sličnih operacija ako bude potrebno, te da ova u Dženinu nije bila jednokratna.

"Iskorenićemo terorizam gde god ga vidimo i udarićemo na njega", rekao je Netanjahu juče popodne tokom poste vojnom punktu nedaleko od Dženina.

Operacija u Dženinu bila je najveća od palestinske intifade, ustanka protiv izraelske okupacije okončane pre 20 godina, konstatuje AP.

Od početka 2022. izraelska vojska skoro svake noći ulazi na Zapadnu obalu u odgovoru na niz palestinskih napada i kako tvrdi cilj racija je obračun sa palestinskim ekstremistima i da su one neophodne jer je Palestinska uprava isuviše slaba.

Izraelska vojska je napala logor koji već dugo važi za uporište palestinskih ekstremista rano u ponedeljak u nameri da uništi i konfiskuje oružje.

Veliki vojni buldožeri prolazili su kroz uske ulice, pričinivši veliku štetu na putevima i zgradama i hiljade stanovnika logora je pobeglo na bezbedno mesto kod rođaka i u skloništa iz logora u kojem je nestalo struje i vode.

Navedeno je da su buldožeri neophodni zbog eksploziva podmetnutog na putevima kojim prolaze vojnici.

Vojska je saopštila da je konfiskovala hiljade komada oružja, materijala za izradu bombi i novac.

Oružje je nađeno u skrovištima ekstremista, ali i u civilnim područjima, uključujući džamiju.

Sukobi u logoru trajali su sve do početka povlačenja izraelske vojske.

Kasno sinoć izveden je udar iz vazduha na grupu ekstremista na groblju u Dženinu, rekla je vojska uz obrazloženje da je to bila pretnja vojnicima koji se povlače.

Palestinski i izraelski zvaničnici su rekli da je bilo sukoba i kraj bolnice u Dženinu kasno sinoć.

Izraelska vojska tvrdi da su svi ubijeni Palestinci bili ekstremisti, ali nije otkrila detalje.

Vojnoj operaciji prethodilo je pojačano nasilje koje je predstavljalo izazov za Netanjahuovu ultradesnu vladu u kojoj dominiraju ultrancionalisti.

Oni pozivaju na oštriju akciju protiv palestinskih ekstremista.

Više od 140 Palestinaca ubijeno je od početa ove godine, a u palestinskim napadima na Izraelce je za to vreme ubijeno najmanje 25 ljudi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika