Web Analytics
Estonska premijerka: Potrebno uložiti više napora u dijalog Kosova i Srbije - BetaRS

Estonska premijerka: Potrebno uložiti više napora u dijalog Kosova i Srbije

Svet | Izvor: Beta | 05.07.2023 | access_time 11:30
Estonska premijerka: Potrebno uložiti više napora u dijalog Kosova i Srbije
Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je danas da treba uložiti više napora kako bi se Kosovo i Srbija privoleli da vode dijalog, ali da uspeh razgovora zavisi od uključenosti obe strane.

Ona je u intervjuu za Radio slobodnu Evropu izjavila da Rusija želi da rasplamsa sukob Beograda i Prištine kako bi skrenula pažnju sa onoga što se dešava u Ukrajini na Zapadni Balkan.

"Po pitanju Kosova i Srbija lakše je rešiti tenzije koje postoje kada strane razgovaraju jedna s drugom. Jasno je da moramo uložiti više napora. Osećam da sve strane pokušavaju uložiti te napore da smanje napetosti. Mislimda im tamo ne treba ponovo veliki sukob", rekla je Kalas.

Ona je na pitanje šta je minimum koji bi Ukrajina trebalo da dobije na predstojećem NATO samitu u Vilnjusu odgovorila da je veoma važno da se dogovori oko praktičnih koraka ulaska te države u NATO.

"Mislim da bi takav odnos prema Ukrajini trebao da bude ne da 'da li' već 'kada' ulazi u NATO. Naravno da razumemo da se to ne može desiti kada je rat u toku, ali moramo da imamo jasan put kako Ukrajina tamo da stigne", rekla je estonska premijerka.

Ona je dodala da je navažnije poslati poruku da se agresija ne može isplatiti i da je "ako se želi mir, članstvo u NATO jedina i najjeftinija garancija sigurnosti koja postoji".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika