Web Analytics
Direktor IAEA razgovarao sa lokalnim stanovništvom u Fukušimi - BetaRS

Direktor IAEA razgovarao sa lokalnim stanovništvom u Fukušimi

Svet | Izvor: Beta-AFP | 05.07.2023 | access_time 11:45
Direktor IAEA razgovarao sa lokalnim stanovništvom u Fukušimi
Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi razgovarao je danas sa stanovnicima Fukušime tokom svog boravka u Japanu kako bi čuo njihovo mišljenje o planu ispuštanja u okean otpadnih voda iz oštećene nuklearne elektrane.

IAEA je odobrila plan japanske vlade da u okean ispusti oko 1,33 miliona tona otpadnih voda iz nuklearne elektrane Fukušime čija su tri reaktora oštećena 2011. godine u zemljotresu i cunamiju.

Agencija je juče ocenila da je taj plan u skladu sa "međunarodnim bezbednosnim standardima" i da će imati "zanemarljiv uticaj na stanovništvo i životnu sredinu".

Grosi je na sastanku u Ivakiju 60-tak kilometara od elektrane, priznao, međutim, da zabrinutost ostaje jer su informacije na papiru jedno a realnost, ljudi, njihovo raspoloženje i percepcije drugo i mogu biti potpuno drugačiji.

Predsednik Ribarske kooperativne federacije FukušimeTetsu Nozaki rekao je da japanska vlada pogrešno razume lokalna osećanja, za koje je dodao da se snažno protive projektu.

"Mi ribari nemamo drugog izbora osim da emocionalno reagujemo i ojačamo svoj stav", rekao je Nozaki Grosiju i doda da uloga IAEA nije da "prikriva nešto loše".

Susedne zemlje poput Kine protive se ovom projektu.

Izveštaj koji je objavila IAEA ne može da posluži kao "štit" ili "zeleno svetlo" za Japan da ispušta nuklearno kontaminiranu vodu u okean, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

Grosi bi trebalo da poseti elektranu Fukušima danas, a zatim otputuje u nekoliko susednih zemalja, među kojima je Južna Koreja.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika