Web Analytics
Glavni aerodromi u Kini postaju zeleni - BetaRS

Glavni aerodromi u Kini postaju zeleni

Zelena Srbija | 05.07.2023 | access_time 12:35
Glavni aerodromi u Kini postaju zeleni
FOTO: Xinhua/Wang Yang

Niskougljenične tehnologije igraju sve veću ulogu u održavanju zelene transformacije kineskih aerodroma, olakšavajući sektoru civilnog vazduhoplovstva da napreduje ka ostvarenju kineske inicijative za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte poznate kao “dual carbon goal” (dvostruki ugljenični cilj), piše Sinhua.

Sektor civilnog vazduhoplovstva će promovisati bezbednu i efikasnu supstituciju održivih vazduhoplovnih goriva (SAF), promovisati elektrifikaciju aerodroma i primenu čiste energije i ojačati očuvanje energije i intenzivno korišćenje, saopštila je Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine.

Aerodromi širom zemlje preduzimaju aktivne korake za stavljanje u rad objekata sa niskim emisijama i ekološki prihvatljivih tehnologija, a prometna aerodromska čvorišta predstavljaju poionire u tome.

Međunarodni aerodrom Čongćing Điangbei, vazdušno čvorište u Čongćingu na jugozapadu Kine, ima ambiciju da stvori zeleni aerodrom sa energetskom tranzicijom kao ključnom, saopštila je kompanija Aerodrom Čongćing.

Ključni izazov zelene transformacije aerodroma, emisija ugljenika i buka iz aviona i kopnenih vozila utiču na kvalitet vazduha na pisti i okolnom području.

Da bi se pozabavio ovim problemima, aerodrom u Čongćingu intenzivno radi na promeni sredstava za napajanje u oba sektora sa goriva na struju uvođenjem opreme za podršku na zemlji (GSE) kako bi se smanjila upotreba pomoćnih pogonskih jedinica (APU) aviona, rekao je Vang Sjumin, zamenik menadžera odeljenja za upravljanje avionskim mostovima aerodroma Čonćking.

Pomoće pogonske jedinice, kao važan deo opreme aviona koji obezbeđuje električnu energiju i klimatizaciju aviona kada su na zemlji, obično se napajaju na struju.

"GSE se povezuje sa avionom sa dva cevovoda da obezbedi napajanje i klimatizaciju kako bi se obezbedio rad aviona i udobnost putnika. Ovo sredstvo čiste energetske podstanice smanjuje emisiju ugljenika i buku", rekao je Vang.

Aerodrom je do sada pustio u rad 123 kompleta napajanja i 114 kompleta klima uređaja za vazduhoplove na zemlji.

Prema grubim statistikama, GSE bi mogao da smanji upotrebu avionskog goriva za oko 150 kg po jednom letu.

Nazvan kineski "planinski grad", Čongćing je poznat po svojoj začinjenoj kuhinji i turizmu. Takođe je glavni klaster industrije visoke tehnologije i vodeća svetska proizvodna baza laptopova.

Stoga je aerodrom u Čongćingu prometno čvorište i za putnički i za vazdušni teretni transport uz intenzivnu upotrebu različitih tipova kopnenih vozila.

Aerodromska kompanija u Čongćingu mnogo ulaže da olakša elektrifikaciju svojih kopnenih vozila. Aerodrom je 2021. godine uložio 140 miliona juana (oko 19,43 miliona američkih dolara) za uvođenje električnih vozila i izgradnju stanica za punjenje.

Do 2022. godine, obim licenciranih novih energetskih vozila koja rade na aerodromu i stanica za punjenje premašio je 280 odnosno 219 jedinica, što je zajedno doprinelo smanjenju emisije ugljen-dioksida za oko 3.000 tona.

Sa ciljem pretvaranja u zeleniji aerodrom, aerodrom Čongćing takođe nastoji da inovativno razvije naprednije zemaljske objekte za avione i stanice za punjenje kopnenih vozila kako bi se kontinuirano poboljšala efikasnost njihovog korišćenja, navodi aerodrom.

Kina je najavila da će težiti dostizanju vrhunca emisije ugljen-dioksida do 2030. i postići neutralnost ugljenika do 2060. godine.

Industrija civilnog vazduhoplovstva će težiti zelenom i niskougljeničnom razvoju tokom perioda 14. petogodišnjeg plana (2021-2025) tako što će sektor učiniti pametnijim, niskougljeničnim i resursno efikasnijim za postizanje zelene transformacije, navodi se u mapi puta koju je objavila Uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine.

Do 2025. godine, intenzitet emisije ugljenika u kineskom civilnom vazduhoplovstvu nastaviće da opada, udeo potrošnje energije sa niskim sadržajem ugljenika će nastaviti da raste, a efikasnost korišćenja resursa civilnog vazduhoplovstva će se poboljšati, navodi se u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija