Web Analytics
Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića - BetaRS

Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića

Politika | 05.07.2023 | access_time 14:55
Grupa nevladinih organizacija zatražila hitnu smenu Martinovića
FOTO: DRAGAN GOJIC

Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas hitnu smenu ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića, "kao jedini prihvatljiv i civilizovan ishod njegovog skandaloznog nastupa u Skupštini".

"Služeći se fašistoidnom retorikom i dehumanizacijom političkih protivnika, Martinović je, suprotno Ustavu i svim zakonima Srbije, pozvao na diskriminaciju velikog broja građana, poručujući da oni koji nemaju decu nisu jednako vredni i ne mogu da imaju jednaka prava kao oni koji jesu roditelj", stoji u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija.

Dodale su da član Vlade ne sme da bude neko ko otvoreno zagovara podelu na građane prvog i drugog reda i ko je, zarad bilo kojih interesa, spreman da zalazi u najintimnije sfere ličnog života građana i "zagađuje ih najmračnijim ideološkim otpadom".

One su ocenile da je nastup Martinovića "flagrantan" primer nasilja koje se generiše u najvišim državnim institucijama i iz njih preliva na celo društvo, ali i da je najjasniji odgovor na pitanje zašto građani već mesecima protestuju protiv nasilja širom Srbije.

"U svetlu nedavnog masovnog ubistva u školi, dodatno je uznemirujuća činjenica da je Martinović ne samo ministar, nego i univerzitetski profesor, odnosno neko ko kroz obrazovni sistem utiče na formiranje generacija mladih ljudi i društvenih vrednosti koje oni usvajaju", stoji u saopštenju.

Nevladine organizacije osudile su i odsustvo reakcije predsednika Skupštine Vladimira Orlića na "Martinovićevo vređanje poslanika i građana Srbije i narušavanje ugleda i dostojanstva parlamenta".

Saopštenje su potpisali Autonomni ženski centar, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Beogradski centar prava, Centar savremene politike, Crta, Evropski pokret u Srbiji, Građanske inicijative, Inicijativa za ljudska prava, Otvoreni parlament, Partneri Srbija, RERI-Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, SHARE fondacija, Slavko Ćuruvija fondacija i Yucom-Komitet pravnika za ljudska prava.

Teme