Web Analytics
Ratko Božović o najavi agresije na Srbiju: Svaka Vučićeva izjava je protivrečna - BetaRS

Ratko Božović o najavi agresije na Srbiju: Svaka Vučićeva izjava je protivrečna

Politika | 07.07.2023 | access_time 12:25
Ratko Božović o najavi agresije na Srbiju: Svaka Vučićeva izjava je protivrečna
FOTO: BETA/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Sociolog Ratko Božović izjavio je danas da je najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mogućoj vojnoj agresiji na Srbiju iracionalna i da predstavlja radikalski metod da se opasnost izmisli.

"Kod Vučića nije lako pomiriti radikala i onog što on simulira da predstavlja sada. Najava vojne agresije je radikalski metod da se opasnost izmisli i fiksira i da se udari na stvarnost neadekvatno. Teško je tumačiti njegove izjave jer se nalaze u prostoru iracionalnog", ocenio je Božović.

Dodao je da Vučićeve "zastrašujuće" izjave imaju za cilj da još više uplaše neinformisan narod, a da se on onda pojavi kao spasilac.

"Kad vas neko svaki dan informiše o nečemu, vi u jednom trenutku počinjete da i laž doživljavate kao istinu. Svaka Vučićeva izjava je protivrečna, već u roku od 24 sata jedno izgovoreno smenjuje drugo. Njemu nije lako da svakog dana nastupa na televizijama, jer mora ili da ponavlja jedno isto ili da smišlja neku novu glupost", kazao je Božović.

Najavljujući agresiju na Srbiju i mere koje će država preduzeti, dodao je sociolog, Vučić se predstavio kao "junačina bez načina".

"To je prazna priča, simulakrum koji nema nikakve osnove s realnošću. Vučić se predstavlja za junačinu bez načina. On već postojeću konfuziju u državi pokušava da iskoristi za novu konfuziju", rekao je Božović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da će naredne nedelje "verovatno" potpisati odluku o zabrani izvoza municije, oruđa i oružja, jer je, kako je naveo, vitalni nacionalni interes zemlje u ovom trenutku ugrožen do poslednjeg stepena.

"Sve je neophodno da bude pripremljeno u slučaju agresije na Republiku Srbiju", dodao je.

Vučić je istakao da se Srbija ne sprema ni za kakve ratove, da je učinila sve da deeskalira sukob na severu Kosova, ali da "to ne zavisi samo od nas".

Nakon obraćanja javnosti, predsednik Vučić je otputovao u Beč, odakle se na Instagramu požalio sinoć što Ivica Dačić neće moći da ga izvede na "obećanu večeru".

"Moj drug Ivica Dačić je obećao da će da me izvede na večeru u Beču. Naravno, u međuvremenu se predomislio. I večeras i sutra mnogo važnih sastanaka u glavnom gradu Austrije, na kojima ćemo zajedno biti (Bratislav) Gašić, Dačić i ja, i razume se, njegova ekselencija ambasador (Nebojša) Rodić", naveo je Vučić.

Teme