Web Analytics
Amsterdamski sud odobrio plan za smanjenje letova na aerodromu Shiphol ​ - BetaRS

Amsterdamski sud odobrio plan za smanjenje letova na aerodromu Shiphol ​

Životna sredina | 07.07.2023 | access_time 15:00
Amsterdamski sud odobrio plan za smanjenje letova na aerodromu Shiphol ​
FOTO: Peter Dejong/AP

Apelacioni sud u Amsterdamu presudio je danas da holandska vlada može da naredi aerodromu Shiphol, jednom od najprometnijih evropskih čvorišta, da smanji broj letova sa 500.000 godišnje na 460.000 nakon višegodišnjih pritužbi ljudi o zagađenju bukom sa aerodroma.

Sud je poništio odluku nižeg suda koji je u aprilu zaključio da vlada Holandije nije poštovala ispravnu proceduru kada je prošle godine rekla Šipholu da smanji letove.

Aerodrom, organizacije civilnog vazduhoplovstva i avio-kompanije ukljujući holandskog nacionog avio prevoznika KLM osporile su vladinu naredbu. Na današnju odluku može se uložiti žalba Vrhovnom sudu Holandije.

Apelacioni sud u Amsterdamu je u današnjem saopštenju naveo da "pridaje značajnu težinu interesima lokalnog stanovništva" u gusto naseljenom regionu.

U pisanom odgovoru, Šiphol je rekao da prihvata odluku i da se nada novim smernicama o vazdušnom saobraćaju od holandskih vlasti "što je pre moguće, sa jasnim i sprovodljivim ograničenjima životne sredine koja pružaju jasnoću i perspektivu za sve uključene strane".

Aerodrom je saopštio da je "za nas najvažnije da Šiphol bude tiši, čistiji i bolji".

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina