Web Analytics
Nestle Srbija uključila i proizvođače suncokreta u program regenerativne poljoprivrede - BetaRS

Nestle Srbija uključila i proizvođače suncokreta u program regenerativne poljoprivrede

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 07.07.2023 | access_time 15:10
Nestle Srbija uključila i proizvođače suncokreta u program regenerativne poljoprivrede
Kompanija Nestle Srbija objavila je danas da je uključila i domaće proizvođače suncokreta u svoj program regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta.

Kako je istaknuto, već od novembra ove godine, zahvaljujući novom partnerstvu sa Victoriaoilom i njegovim dobavljačima suncokreta – "Raca" iz Kumana, "Borac" Šurjan i Agroprodukt iz Bumbarevog Brda, kompanija će koristiti deo sirovina dobijen iz regenerativnih izvora, a plan je da u budućnosti celokupna proizvodnja bude bazirana na suncokretovom ulju iz regenerativnih izvora.

Na ovaj način Nestle Srbija će, nakon proizvođača sušenog povrća za dodatak jelima, koristiti i suncokretovo ulje iz programa regenerativne poljoprivrede za proizvodnju majoneza i soseva u fabrici u Surčinu, rečeno je na predstavljanju održivih agrarnih praksi u banatskom mestu Kumane.

Projektom će ove godine biti obuhvaćeno blizu 750 tona lokalno uzgajanog suncokreta.

Ukazano je da je regenerativna poljoprivreda jedna od najvažnijih globalnih inicijativa Nestlea koja za cilj ima unapređenje zdravlja zemljišta, zaštitu biodiverziteta i očuvanje životne sredine.

Objašnjeno je da način na koji se obrađuje zemljište u okviru Nestle programa regenerativne poljoprivrede predstavlja relativnu novinu u Srbiji, a suština je da se zemlište obrađuje po principu strip-till tehnike, koja podrazumeva minimalnu obradu tla, odnosno plitko oranje, kako bi se očuvalo zdravlje zemljišta i u njemu se zadržale velike količine organske materije.

Ovaj način obrade zemlje takođe smanjuje potrošnju đubriva i fosilnih goriva, što doprinosi smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, a za obrađivanje je potreban manji broj ljudi.

Podseća se da je Nestle 2021. godine uključio i dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede.

Početna investicija od 140.000 švajcarskih franaka obuhvatila je dve srpske kompanije, glavne dobavljače sirovina za portfolio brenda C.

Nestle, kao jedan od najvećih svetskih proizvođač hrane i pića, već podržava 500.000 poljoprivrednika širom sveta u primeni regenerativne poljoprivrede, sa planom da u projekat na globalu uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025. godine.

Očuvano zemljište na duže staze uklanja iz atmosfere ugljen-dioksid, koji je glavni uzročnik klimatskih promena.

Cilj Nestlea je da do 2025. godine na globalnom nivou 20 odsto ključnih sastojaka svih proizvoda bude proizvedeno uz primenu principa regenerativne poljoprivrede, a 50 odsto sastojaka do 2030. godine.


Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori