Web Analytics
U Potočarima sutra komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i sahrana 30 žrtava - BetaRS

U Potočarima sutra komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i sahrana 30 žrtava

Društvo | 10.07.2023 | access_time 13:30
U Potočarima sutra komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i sahrana 30 žrtava
U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti održana komemoracija povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici, koje su tokom jula 1995. godine počinile srpske snage na bošnjačkim stanovništvom u tadašnjoj "zaštićenoj zoni" pod kontrolom UN-a.

U Potočarima će sutra biti sahranjeni posmrtni ostaci 30 žrtava, među kojima se nalaze i četiri maloletne osobe.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je Elvir Salčinović, koji je imao 15 godina kada je ubijen, a najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je ukopana 6.721 žrtva.

Za genocid i zločine u Srebrenici pred Haškim tribunalom i sudovima u BiH do sada je osuđeno više od 50 osoba, na više od 700 godina zatvora.

U Federaciji BiH 11. jul će biti Dan žalosti, ali ne i na teritoriji cele BiH, jer su se srpski ministri u Savetu ministara BiH suprostavili donošenju te odluke.

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) danas je u Potočarima izjavio da će početi raditi na pronalaženju pravnih rešenja kako bi svi koji negiraju genocid u Srebrenici bili krivično gonjeni.

Šmitov predtodnik, Valentin Incko (Inzko), doneo je u leto 2021. godine Zakon o zabrani negiranja genocida, ali iz Tužilaštva BiH nije pokrenut nijedan predmet protiv osoba koje javno negiraju genocid u Srebrenici i veličaju osobe presuđene za ratne zločine, navodeći da ta oblast nije pravno jasno definisana.

Komemoraciju u Potočarima sutra će obezbeđivati pripadnici MUP-a Republike Srpske.

Teme