Web Analytics
Kremlj potvrdio da su se Putin i Prigožin sastali posle pobune 'Vagnera' - BetaRS

Kremlj potvrdio da su se Putin i Prigožin sastali posle pobune 'Vagnera'

Svet | 10.07.2023 | access_time 15:10
Kremlj potvrdio da su se Putin i Prigožin sastali posle pobune 'Vagnera'
FOTO: AP

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se s liderom privatne vojske "Vagner" Jevgenijem Prigožinom nekoliko dana posle njegove pobune, izjavio je danas portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Sastanak je pretprošlog četvrtka, 29. juna, trajao tri sata u Kremlju, a učestvovali su i komandanti 'Vagnera'. Na sastanku je ukupno bilo 35 ljudi.

Tako je prvi put potvrđeno da su se Putin i Prigožin sastali posle pobune. Putin je za Prigožina ranije rekao da je "izdajnik" i da je Rusiji naneno "udarac s leđa".

"Vagnerovi" plaćenici su se borili uz rusku vojsku u Ukrajini, ali tenzije između osnivača te privatne vojske i ruskog vojnog rukovodstva kulminitale su 24. juna kada je Priogožin sa svojim borcima krenuo na Moskvu.

Pobuna je prekinuta uz posredovanje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka u čiju zemlju je dogovoreno da Prigožin ode, ali ni sada nije poznato gde se on nalazi.

Peskov je rekao da je Putin tokom sastanka 29. juna izneo "procenu" Vagnerovog učinka na bojnom polju u Ukrajini i "događaja 24. juna" - pobune.

Takođe je "saslušao objašnjenja komandanata i ponudio im opcije za nastavak angažovanja u borbama".

"Sami komandanti su izneli svoju verziju onoga što se dogodilo. Oni su istakli da su verne pristalice i vojnici šefa države i glavnokomandujućeg (Putina) i poručili da su spremni da nastave da se bore za svoju otadžbinu", rekao je Peskov.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika